Handel med vilda djur

Ingen överraskning om myrkottar är smittkälla för coronavirus

Nyheter

Kinesiska forskare tror nu att myrkottar kan ligga bakom utbrottet av coronaviruset.

Dr Neil D’Cruze, som är forskningschef på World Animal Protection säger:

”Det är ingen överraskning att myrkottar är en möjlig smittkälla till coronavirusutbrottet – eftersom miljontals av dem tas från det vilda i Asien och Afrika och handlas med runt hela världen."

Kinas beslut att förbjuda handeln för att bekämpa coronavirusets utbredning är något vi gläds åt eftersom det kan skydda miljontals djur som annars skulle lida svårt i handeln.

Myrkotte ilegal handel

World Animal Protection har tidigare dokumenterat hur myrkottar tjuvjagas och slaktas utan någon som helst hänsyn till biosäkerhet. De fångas för att bli mat och deras fjäll används i traditionell medicin, trots att det finns växtbaserade alternativ. 

Handeln med vilda djur medför enormt lidande och äventyrar människors hälsa. Om vi vill göra allt som står i vår makt för att skydda oss från virus som corona är ett permanent förbud mot handeln med vilda djur, i Kina och resten av världen, den bästa lösningen.”

 Kate Nustedt, som är högsta chef över vårt arbete med vilda djur säger:

"Oavsett arten är det handeln med vilda djur och djurplågeriet bakom som bör ansvaret för detta utbrott. Det finns sätt att förhindra att detta händer igen. Sluta köpa vilda djur, döda eller levande, vare sig det är en orm, fågel eller annat vilt djur. De hör hemma i det vilda".

Handeln med vilda djur medför enormt lidande och äventyrar människors hälsa

Läs mer..