I bjørnereservatet, vi støtter i Pakistan, får mishandlede bjørne endelig det liv, de fortjener

Pakistan: Fem björnar räddade från misshandel

Nyheter

Det är ett tungt och långsiktigt arbete att rädda de björnar som använts som dansbjörnar och i björnhets – men ibland får vi uppleva flera framgångar på en gång. I april i år lyckades vi rädda hela fem björnar

Genom långsiktig dialog har vår lokala samarbetsorganisation, Bioresource Research Centre (BRC), övertygat björnarnas ägare om att överlämna björnarna till det stora, skyddande björnreservat som vi finansierar i landet. 

Ägarna har i åratal försörjt sig på att låta sina björnar uppträda eller försvara sig mot kamptränade hundar i brutala strider. Nu hjälper BRC ägarna med att öppna en liten butik, så att de ska kunna försörja sig själva och sina familjer. I gengäld har de skrivit under på att aldrig skaffa en ny björn.

Möt de nya björnarna i reservatet

Björn 1

En av björnarna är en tre år gammal undernärd björnhona, som har använts som dansbjörn. Hon väger bara 40 kg, vilket är alldeles för lite. Hon är väldigt liten för sin ålder och mycket svag. 

De anställda i reservatet håller ett öga på björnen, som fortfarande befinner sig i karantänområdet. Troligen kommer det att ta lång tid innan hon är frisk nog att ansluta sig till de andra björnarna i det stora reservatområdet. Men hon verkar glad, vänlig och avslappnad – och hon är överlycklig över all god mat hon blir serverad.

Björn 2

En annan treårig björnhona är också väldigt liten – hon väger bara 47 kg. Hon har fått genomlida björnhets och är mycket svag, pälsen är tovig och hon har ett sår efter nosringen, som tidigare alltid satt fast i nosen.

Den lilla björnen är aggressiv, men hon kan slappna av i karantänområdet och är mycket trött. Nu får hon äntligen sova och vila upp sig så mycket hon behöver. 

Björn 3

En sex år gammal björnhona, som använts som dansbjörn, var helt svullen i huvudet. Hennes ena ben var skadat och hon hade sår under hakan och öronen, som var fulla av fluglarver.

När veterinärerna såg till henne tog de också bort repet runt hennes hals och i hennes nos. När hon vaknade efter sövningen syntes det att hon var lättad över att vara fri från repen som gjort mycket ont. Hon verkar lugn och tillfreds i karantänområdet och är extra förtjust i bröd och sockerrör. 

Björn 4

En fem år gammal björnhona hade använts i björnhets och hennes ägare hade också dragit runt med henne på gator och torg när han tiggde. Hon verkade glad över att slippa repen om halsen och i nosen men hon visade också tecken på aggression och stress.

Björnen var mycket skygg och hade en svår parasitinfektion. Reservatets veterinärer gjorde allt de kunde för att stoppa infektionen, men dessvärre dog björnen efter bara en kort tid.

Björn 5

En sexårig björnhona har använts som dansbjörn. Hon var nersövd när hon kom fram till reservatet, så veterinärerna kunde på en gång ta bort repet och göra en helkroppsundersökning.

Björnen är frisk och sund förutom att hon har lite skabb som relativt lätt kan behandlas. Hon är en livlig och glad björn, som tycks njuta av livet i karantänområdet. Hon är exalterad över all god mat hon får, särskilt bröd och sockerrör.

Nu väntar det goda björnlivet

De fyra överlevande björnarna ska stanna kvar i karantänområdet tills de är redo att släppas ut i det stora reservatområdet. Där väntar ett gott björnliv, och de kan simma, leka, klättra och vila sig i det höga gräset.

Vi fortsätter arbetet med att få stopp på traditionen med dansbjörnar och björnhets i Pakistan. Vårt arbete är inte slut förrän björnar slipper plågas och leva under eländiga förhållanden i fångenskap.

Du kan stödja vårt arbete för att hjälpa oss stoppa björnhets och traditionen med dansbjörnar.

De fyra överlevande björnarna ska stanna kvar i karantänområdet tills de är redo att släppas ut i det stora reservatområdet.