Dansbjörnar och björnhets

I mer än 20 år har vi arbetat för att skydda björnar som utnyttjas brutalt för underhållning. Vi har satt stopp för traditionen med dansbjörnar i Indien, Turkiet och Grekland – men i Pakistan tvingas björnarna fortsätta dansa.

Dansbjörnar i Pakistan

Björnungar i Pakistan fångas in från naturen och tränas att dansa med brutala metoder. Ofta dödas deras mamma när hon försöker skydda sina ungar från jägarna/tjuvjägarna.

Björnarna lider hela livet

Björnungens liv i fångenskap börjar med att tänderna slipas ner utan bedövning. Därefter blir björnens känsliga nos genomborrad med en rödglödgad het järnstång, så man kan dra igenom en nosring och fästa ett rep.

Björnarna transporteras från by till by för att uppträda. De ställer sig upp på bakbenen och ”dansar” för att komma undan smärtan när ägarna drar i repet i deras nos.

Vi befriar björnarna

Det finns omkring 150 björnar i Pakistan som lider hela livet som dansbjörnar. Men talet är faktiskt ännu högre eftersom de björnar som används i björnhets också används som dansbjörnar, så att deras ägare kan tjäna pengar på dem även vid sidan av hundkamperna.

Vi hjälper björnägarna med en annan inkomstkälla. I gengäld överlämnar de sin björn. Vi arbetar för att ändra lagen, så att den skyddar björnarna. Vi samarbetar med myndigheterna om att stoppa tjuvjägare som vill fånga in nya björnar från naturen.

Björnhets i Pakistan

I södra Pakistan anordnas björnhets, där björnar binds fast och attackeras av kamptränade hundar. Ofta har björnarna fått både tänder och klor nerslipade, så att de inte kan försvara sig. Kamperna är brutala och blodiga och både björnar och hundar lider.

Björnhets är olagligt

Björnhets är förbjudet enligt pakistansk lag, men i vissa områden äger denna brutala form av underhållning fortfarande rum. Kamperna organiseras av mäktiga markägare som äger och tränar hundarna. De betalar de fattiga björnägarna för att låta deras björnar delta i kamperna.

Det ligger prestige i att anordna björnhets och många av björnarnas ägare är beroende av den inkomstkälla som uthyrningen av deras björnar ger dem.

Vi stoppar björnhetsen

Vi samarbetar med de pakistanska myndigheterna och vår samarbetsorganisation i landet, Biosource Research Centre, om att upptäcka och stoppa planerad björnhets. Som en del av arbetet har vi övertygat en lång rad markägare att hjälpa oss med att stoppa björnhetsen.

Vi har också fått flera tusen imamer att tala mot björnhets i fredagsbönen. Dessutom ser vi till att de fattiga björnägarna får andra inkomstkällor, så att de inte skaffar en ny björn.

Som en följd av vårt arbete har antalet björnhetsarrangemang fallit drastiskt de senaste åren och förekommer nu bara i det fördolda.

Björnarna får ett nytt liv i vårt reservat

De björnar som tvingas vara dansbjörnar eller medverka i björnhets är skadade för livet och kan inte längre klara sig själva i naturen. Deras mat är ofta så dålig att de blir sjuka eller blinda av näringsbrist och många av dem har blivit av med både tänder och klor. 

Men de kan få ett gott liv i det björnreservat som vi finansierar i Balkasar. Här kan de räddade björnarna leva i trygghet i naturlig miljö. De kan leka med de andra björnarna, svalka sig i vattnet och njuta av sin frihet, leka i det gröna gräset och äta blåbär och honung. 

Vill du vara med och skydda utsatta djur?

Stöd nu

10 oktober 2018
I augusti anlände fem björnungar, bara runt ett halvår gamla, till björnreservatet som vi finansierar i Pakistan. De hade infångats av tjuvskyttar som ville sälja dem som dansbjörnar – men lyckligtvis kunde de räddas
19 september 2018
I mer än 20 år har vi arbetat för att skydda björnar som utnyttjas brutalt för underhållning. Vi har satt stopp för traditionen med dansbjörnar i Indien, Turkiet och Grekland – men i Pakistan tvingas björnarna fortsätta dansa
11 juli 2018
För några veckor sedan fördes en liten fyra månader gammal björnhona till det rumänska reservatet efter att den hittats ensam i en skog nära Brasov
15 juni 2018
Den sista dansbjörnen i Nepal har fått tillbringa fyra hemska månader i en undermålig djurpark i Nepal. Nu kommer den äntligen att släppas fri och transporteras till ett reservat i Indien som specialiserat sig på läppbjörnar.
26 maj 2018
Det är ett tungt och långsiktigt arbete att rädda de björnar som använts som dansbjörnar och i björnhets – men ibland får vi uppleva flera framgångar på en gång. I april i år lyckades vi rädda hela fem björnar
09 maj 2018
Efter att ha tillbringat 20 år i en betongbur har Anca nu äntligen fått gräs under tassarna. Vår lokala samarbetsorganisation har räddat björnen och tagit med henne till reservatet som vi finansierar i Zarnesti, Rumänien.