bear, bear bile,

Björngalla för tusentals dollar konfiskerad i New York

Nyheter

Vi har hittat ett stort antal butiker i New York City som har sålt olagliga produkter med björngalla. Efter att vi kontaktade myndigheterna har varorna  konfiskerats och ägarna fått böter.

Tidigare i år kontaktade vi myndigheten New York State Department of Environmental Conservation (NYSDEC) med bevis på att minst tio butiker i Chinatown sålde produkter med björngalla.

I USA är det precis som här olagligt att importera, producera, äga eller sälja björngalla. Ändå har ett stort antal affärer sålt produkter med björngalla. Gallan tros kunna bota bland annat influensa och har nyligen rekommenderats för behandling av Covid-19-symptom.

Björnarna i gallindustrin lever under extremt dåliga förhållanden i små burar och lider enormt när de tappas på sin galla.

Bear bile investigation

Medicin med björngalla till försäljning i New York

Bevisad olaglig försäljning av björngalla

Inspektioner gjord av civilklädd polis bekräftade det vi hittat och i höstas inledde NYSDEC en undercover-insats för att kunna dokumentera när butikerna säljer olagliga varor. Insatsen var framgångsrik. Varje butik var tvungen att överlämna sina varor till polisen och betala böter på upp till 5 000 dollar.

Under vår egen undersökning – som även den skedde undercover – erkände butiksägarna att det är olagligt att sälja produkter med björngalla men de gjorde det ändå och sade att de kunde få tag på det.

Medan de flesta produkterna tillverkas i Kina eller Japan förklarade vissa butiksägare att de också har köpt hela gallblåsan eller pulver från gallan från jägare i USA och Kanada.

Bear bile investigation

Lokal polis med några av de beslagtagna produkterna.

Växtbaserade alternativ till björngalla

Nyligen lanserade vi den första traditionella läkemedelsdatabasen någonsin med en lista över växtbaserade alternativ till ingredienser från djurlivet. Den syftar till att hjälpa miljontals konsumenter och läkare att undvika att stödja exploateringen av vilda djur. Vi hoppas att den får stort genomslag.

Läs mer om vårt arbete för att skydda vilda djur från att bli traditionell medicin.

Vilda djur - inte medicin

Björnarna i gallindustrin lever under extremt dåliga förhållanden i små burar och lider enormt när de tappas på sin galla.

Läs mer..