Ni bjørne reddet fra tre forskellige bjørnefarme i Vietnam

Nio björnar befriade i vår största hjälpaktion någonsin i Vietnam

Nyheter

Just nu hjälper vi nio björnar i Vietnam att få bättre liv i ett djurvänligt reservat. Efter att de har varit inlåsta i trånga burar under många år. Det här är vår största hjälpaktion hittills för att befria björnar i Vietnam.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”De här nio björnarnas historia är ett hoppfullt exempel på ägare som frivilligt släpper björnar ur fångenskap – även om många av björnarna är i dåligt skick. Vårt arbete med att hjälpa björnar i Vietnam har varit mycket framgångsrikt. För 17 år sedan fanns det runt 4 300 björnar i fångenskap i den gamla gallindustrin och nu har antalet minskat dramatiskt med omkring 4 000.”

Björngalla har länge använts inom traditionell medicin i Vietnam. Björnarna har levt under fruktansvärda omständigheter i trånga burar, där de brutalt tömts på sin galla.

Sedan 2005 är gallindustrin olaglig i Vietnam, men i samband med förbudet fick ägarna rätt att behålla de björnar de redan hade som ”sällskapsdjur”. Björnarna fortsätter att leva under eländiga förhållanden i sina burar och vissa av dem utnyttjas fortfarande för den numera illegala handeln med galla.

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam bliver undersøgt af dyrlæger

En av björnarna innan den blev räddad. 

Övertalade att släppa

Vi har under en längre tid haft kontakt med ägarna till de tre anläggningar i södra Vietnam, där de nu befriade björnarna hölls instängda. Björnarna har tidigare utnyttjats i gallindustrin när den var laglig. Vi har bett ägarna att lämna ifrån sig björnarna, så att de kan få bättre liv i reservat.

Först ville ägarna ha någon ersättning för att släppa björnarna. Efter långdragna förhandlingar fick de till slut klart för sig att varken vi eller de vietnamesiska myndigheterna ger någon kompensation, eftersom vi inte vill uppmuntra någon att hålla björnar i fångenskap.

Två av ägarna lämnade ifrån sig alla sina björnar, medan den tredje släppte fyra björnar och behöll tre. De flesta av björnarna har levt under svåra förhållanden och var i påtagligt dåligt skick: magra och svaga, efter många år i mörka, trånga burar där de hade svårt att röra sig och inte fick tillräckligt med näringsriktig mat.

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam bliver undersøgt af dyrlæger

Samarbete för frihet

Vi vet inte exakt hur länge de här björnarna har hållits i den här påfrestande fångenskapen, men de är åtminstone 17 år gamla. Det vet vi eftersom de först registrerades och mikrochippades 2005, inom ramen för vårt samarbete med den vietnamesiska myndigheten för skogsskydd.

Samarbetet är ett övervaknings­program som registrerar alla björnar i fångenskap, för att på så sätt se till att inga nya björnar hamnar i burar. När vi besöker och kontrollerar anläggningarna försöker vi samtidigt få ägarna att frige de björnar som fortfarande finns kvar.

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam bliver undersøgt af dyrlæger

Björnarna får en grundig undersökning.

De nio björnarna har nu flyttats till ett björnreservat som drivs av vår samarbetspartner Four Paws i Ninh Binh-provinsen. Alla nio har fått nya liv, med så mycket utlopp för sina naturliga beteenden som möjligt och med den omvårdnad de behöver. Långt borta från lidandet bakom galler hos sina tidigare ägare.

Mer om vårt arbete för vilda djur

Alla nio har fått nya liv, med så mycket utlopp för sina naturliga beteenden som möjligt och med den omvårdnad de behöver.

Läs mer..