Vilda djur

Vilda djur utnyttjas av människor världen över. Djuren jagas och tas antingen till fånga eller dödas för att människor ser dem som handelsvaror, som underhållning eller på annat sätt som medel för att tjäna pengar. Vi arbetar för att stoppa utnyttjandet av vilda djur för underhållning, samt skydda djur som hotas av illegal handel.

Vilda djur – inte underhållning

Elefanter, tigrar, delfiner, björnar och många andra vilda djur plågas inom turistindustrin. För att ett vilt djur ska kunna komma så nära människor måste det tämjas. Ungar tas från sin mamma när de är små och blir slagna, fastkedjade och bryts ner mentalt.

Läs om grymma turistattraktioner med vilda djur och avstå från aktiviteter som innebär att komma nära, fotograferas med, klappa, simma med eller rida ett vilt djur. Under ytan lider djuren hela livet i fångenskap.

Vi har även listat djurvänliga reseföretag i Sverige som har tagit ställning för djur som används som underhållning.

Vilda djur - inte underhållning

Vilda djur – inte selfies

Djur tas från det vilda, så att turister kan ta selfies med dem. Genom kampanjen ”Vågra vägra selfies med vilda djur” vill vi visa världen den sorgliga sanningen om vad djuren måste gå igenom för att vara med på selfies.

Vi vill hjälpa turister att fatta bättre beslut för djuren. Läs mer om selfies med vilda djur i Costa Rica och Amazonas där sengångare, ormar, apor och andra djur utnyttjas för turistselfies.

Vilda djur - inte selfies

Vilda djur - inte husdjur

Varje år fångas miljontals djur in från det vilda, eller föds upp i fångenskap, bara för att bli någons husdjur. Våra hem passar inte som hem åt vilda djur.

Ormar, papegojor, leguaner, sköldpaddor och till och med uttrar – det är några av arterna som lider som husdjur runt om i världen. Den illegala handeln med exotiska husdjur är enorm men lagligheten är egentligen inte det viktigaste, inte heller om djuret är fött i fångenskap eller infångat från naturen – det är djurplågeri. Och handeln växer snabbt.

Vilda djur - inte husdjur 

Vilda djur - inte medicin

Efterfrågan på traditionell medicin hotar vilda djur över hela världen. Innan de dödas och deras kroppsdelar används som ingrediens i medicin utsätts de för olika former av lidande och riskerar utrotning. Efterfrågan bidrar till allt från tigeruppfödning till tjuvjakt på myrkottar, trots att effekten av traditionell medicin inte är vetenskapligt bevisat. Det finns till och med syntetiska alternativ.

World Animal Protection arbetar för att göra det socialt oacceptabelt att köpa eller använda traditionell medicin som innehåller kroppsdelar från vilda djur och främja växtbaserade eller syntetiska alternativ.  Nedan kan du läsa mer om de vilda djur som används som ingrediens i traditionell medicin.

Vilda djur - inte medicin