Vice statsministern huvudtalare på spöknätskonvent

Vice statsministern huvudtalare på spöknätskonvent

Nyheter

GGGI, vårt initiativ förs att få bort spöknät ut världshaven, tas upp i ett FN-event som hålls i New York den 8 juni. Sveriges vice statsminister Isabella Lövin är huvudtalare.

GGGI utgör en mäktig allians av företag, FN-organ, forskningsinstitut, organisationer samt den brittiska och amerikanska regeringen. Vårt mål är att rädda en miljon havslevande djur till 2018. På eventet deltar representanter från  Australien, Tonga, Fiji, Nya Zeeland, Vanuatu och Thailand.

”Det är oerhört positivt för oss att Sveriges vice statsminister Isabella Lövin är huvudtalare på vårt event. Det visar också att Sverige tar frågan om spöknät på största allvar och att regeringen framhåller djurens välfärd då det gäller spöknät”, säger World Animal Protection Sveriges generalsekreterare Roger Pettersson.

Spöknät hotar miljoner djur

Varje år tappas eller slängs runt 640 000 ton fiskeutrustning i världens hav. Miljoner sälar, sköldpaddor, valar och andra djur dör när de trasslar in sig i dessa ”spöknät”.

Experterna är överens om att det behövs gemensamma insatser för att lösa det globala problemet med spöknät. GGGI:s medlemmar har åtagit sig att bidra till lösningen på olika sätt. I Sverige har vi bland annat ett samarbete med Håll Sverige Rent, där vi rensat stränder från skräp

Nytta för djur, människor och miljö

Claire Bass, kampanjchef för vårt arbete med vilda djur, säger:

"Människor, miljö och djur kommer alla att dra nytta av skydd för haven. Den energi och det engagemang som deltagarna har visat får oss att tro att vi kan lösa problemet.”

GGGI lanserades i början av 2015 och är öppet för idéer och insatser från fiskeföreningar, frivilligorganisationer, företag och andra berörda parter.

Läs mer om vårt arbete för att rädda djur från spöknät >>

Stöd vårt arbete - ge en gåva nu >>

Människor, miljö och djur kommer alla att dra nytta av skydd för haven. Den energi och det engagemang som deltagarna har visat får oss att tro att vi kan lösa problemet.

Läs mer..