Fjäder

Modevärlden agerar mot fjädrar från vilda fåglar

Nyheter

Melbourne Fashion Week är den första stora modegalan i världen som förbjuder fjädrar från vilda fåglar. Det sker i samband med att World Animal Protection tillsammans med Collective Fashion Justice publicerar en rapport om fåglarnas lidande i fjäderindustrin.

Vår nya rapport ”Feathers are the New Fur – Cruelty in Disguise” avslöjar den grymma användningen av fjädrar i modeindustrin och felaktig märkning av produkter. Varje år utnyttjas och slaktas tiotusentals vilda fåglar som strutsar, påfåglar och fasaner för att skapa inkomster i modebranschen.

Baby ostriches used for fur

I kölvattnet av rapporten förbjuder Melbourne Fashion Week fjädrar från vilda fåglar från och med nästa år. Sedan 2018 får varken päls eller skinn från vilda djur förekomma under Melbourne Fashion Week. Nu sänder det stora modeeventet ett nytt viktigt budskap till resten av modevärlden genom att bli den första globala modeshowen att också ta avstånd från fjädrar.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det här beslutet kan förhoppningsvis bli vägledande även för andra modegalor och modeföretag. Modeindustrin har under de senaste åren alltmer uppmärksammat de vilda djurens lidande och päls och skinn är i dag starkt ifrågasatta material. Det är mycket bra att sökarljuset nu också riktas mot fjäderindustrin och det lidande fåglar utsätts för. Vilda djur ska få vara vilda och inte användas som modeprodukter. Fjädrar är lika oacceptabla i en modern, djurvänlig modeindustri som päls och skinn”.

Över en miljon strutsar

Den vanligaste typen av fjädrar i modeindustrin kommer från strutsar. För att tillgodose denna efterfrågan dödas över en miljon strutsar varje år. Den internationella handeln med strutsfjädrar beräknas årligen omsätta omkring 100 miljoner kronor. 

Strudse bag hegn på strudsefarm

Sydafrika har historiskt sett varit det i särklass största landet i fjäderindustrin. Där finns omkring 350 uppfödare som står för 70–80 procent av handeln med strutsprodukter i världen – fjädrar, kött och skinn. Fjädrarna ger uppåt 30 procent av inkomsterna från en slaktad struts. Strutsfjäderindustrin växer nu också i Kina, Brasilien och Östeuropa. 

Strutsar tvingas leva mycket begränsade liv på uppfödningsanläggningar. Strutsen är världens största och snabbaste fågel, som lätt rör sig över långa sträckor. Den kan bli runt tre meter hög och springa så fort som 70 km i timmen. Den naturliga livslängden är uppåt 40 år, men i fjäderindustrin slaktas strutsarna vanligen när de bara är runt ett år.

Till rapporten

 

Vill du vara med och skapa en djurvänligare värld?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i matindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djur! 

Vilda djur ska få vara vilda och inte användas som modeprodukter. Fjädrar är lika oacceptabla i en modern, djurvänlig modeindustri som päls och skinn.

Läs mer..