Wild dolphins

En seger för delfiner! Virgin Holidays slutar sälja biljetter till delfinunderhållning

Nyheter

Resejätten stoppar all försäljning och kan inspirera fler researrangörer.

Därför är detta så viktigt

Ett liv i fångenskap är helt enkelt inget liv alls för delfiner. De är vilda djur, inte underhållare.

I sitt naturliga tillstånd simmar delfiner långa sträckor i hög hastighet. De dyker djupt ner i havet för att söka föda och lever i stora sociala grupper. I hela världen finns inte en enda anläggning som kan efterlikna dessa förhållanden och ge djuren det liv de förtjänar.

Virgin Holidays engagemang för oss närmare en framtid där den enda möjligheten att beskåda dessa fantastiska djur blir i det vilda eller i havsreservat. Vi är väldigt glada över att ha medverkat till deras slutgiltiga beslut i denna fråga, tillsammans med främst World Cetacean Alliance. 

En miljardindustri

Tragiskt nog lever över 2 000 delfiner på anläggningar runt om i världen, vilket är mer än två tredjedelar av det totala antalet havslevande däggdjur i fångenskap.

Delfiner som används i underhållningsbranschen är en miljardindustri, där anläggningar som resebranschen marknadsför har förvandlat djurplågeri till en lukrativ affärsmodell.

Branschen förlitar sig på myter och vilseledande information för att dölja delfinernas lidande för konsumenterna:

  • Delfinattraktioner marknadsförs som lärorika, men delfiner i fångenskap beter sig inte som de gör i sitt naturliga tillstånd eftersom förhållandena tvingas leva i är helt onaturliga.
  • En studie visade att mindre än hälften av de delfinarier som studerades tillhandahöll information om bevarande av delfiner eller läromedel för skolor och barn.
  • De få anläggningar som påstår sig stödja bevarandet av delfiner, spenderar mindre än 1% av sina intäkter på projekt som främjar detta.

 

1021249

Fångade delfiner i Indonesien. Foto: Andi Sucirta

The case against marine mammals in captivity (CAMMIC)

Tidigare i år publicerade vi den senaste utgåvan av CAMMIC-rapporten, som redogör för varför delfiner, valar och andra havsdäggdjur inte bör leva i fångenskap.

Du kan läsa mer om rapporten här:

Ett tydligt budskap

Dr Jan-Schmidt Burbach, som är vår globala expert på vilda djur säger:

“Vi är verkligen förtjusta över att Virgin Holidays kommer att luta sälja och marknadsföra alla attraktioner med valar och delfiner i fångenskap. Vi hoppas att detta är ett budskap som kommer medföra en förändring i resebranschen.

Vi vet att majoriteten av de som ägnar sig åt djuraktiviteter när de är på semester gör det för att de älskar vilda djur och är omedvetna om det lidande som sker bakom kulisserna. Därför är det väldigt positivt att Virgin Holidays satsar på val- och delfinutflykter som prioriterar djurens välbefinnande, samt investerar i bättre förhållanden för havsdäggdjur i fångenskap genom exempelvis kustnära reservat. Vi ser fram emot att samarbeta med Virgin Holidays i framtiden för att fortsätta främja deras ansvarsfulla initiativ för vilda djur.”

Vindarna vänder

Även om tusentals havsdäggdjur fortfarande lider i fångenskap, ger uttalanden som detta från resebranschen en välbehövlig strimma av hopp.

Utöver denna positiva förändring gläds vi över att Kanada tidigare i år införde ett förbud mot att hålla delfiner, valar och tumlare i fångenskap i underhållningssyfte. Detta är en del av en global rörelse i riktning mot bättre djurhållning, som innefattar nationerna Brasilien, Bolivia, Chile, Costa Rica, Indien, Luxemburg, Norge, Schweiz och Storbritannien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste nyheterna om djurvälfärd.

Håll dig uppdaterad

Läs mer..