110 982 kräver att regeringen skyddar kornas betesrätt
Nyheter
Den över 30 år gamla rätten för svenska kor att få vara ute och beta är hotad av en ny statlig utredning. World Animal Protection har i dag tillsammans med fem andra organisationer överlämnat över 110 000 namn till regeringen för att betesrätten ska bevaras.
Bilden ovan är tagen av Jana Eriksson och bilderna nedan är tagna av Roger Pettersson.
Jag vill beta-kampanjen genomförde i dag en stor manifestation utanför riksdagen. Syftet var att slå vakt om svenska kors betesrätt och protestera mot att en ny statlig utredning föreslår att vissa kor ska förlora den här rätten. Förutom World Animal Protection deltog också Djurskyddet, Svenska Djurskyddsföreningen, Vi konsumenter, Djurens Rätt och Greenpeace i manifestationen.
Kampanjens namninsamling för korna har skrivits under av 110 982 personer. I samband med manifestationen överlämnade representanter för de olika organisationerna namnen till regeringen. Dan Ericsson, landsbygdsminister Peter Kullgrens statssekreterare, tog emot namnlistan som var utformad som en 30 meter lång banderoll med kor ute på bete.
Svenska World Animal Protections generalsekreterare Roger Pettersson säger:
”Kosläppen på vårarna har blivit en viktig symbol för svenskt djurskydd. Det skulle vara en stor skandal om betesrätten nu urholkas, så att vissa kor inte får komma ut i vårgrönskan. Ett hänsynslöst svek mot korna – och över 30 års djurskyddspolitik som Astrid Lindgren var med och drev fram på 1980-talet. Forskningen visar tydligt att bete är viktigt för korna. Jag hoppas verkligen att forskningsläget och det starka folkliga stödet för vår kampanj gör att regeringen väljer att inte försämra kornas välfärd”.
Nej till utredningsförslag
Uppmaningen till regeringen är att säga nej till ett förslag om att delvis avskaffa betesrätten, som utredaren Elisabeth Nilsson nyligen presenterade i betänkandet ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” (SOU 2024:56).
Beteskravet för kor infördes i samband med djurskyddslagen som klubbades igenom av riksdagen 1988. Rätten att vara ute och beta varierar mellan 60 och 120 dagar, beroende på var i landet korna finns.
Men om utredaren får som hon vill, skulle kor i så kallad lösdrift helt fråntas rätten att få vara utomhus och beta. Enskilda bönder skulle då i stället få rätt att fatta beslut om att hålla kor inomhus året runt.
Starkt vetenskapligt stöd för betet
Svenska World Animal Protections generalsekreterare Roger Pettersson har suttit med som djurskyddsexpert i utredningen. I ett särskilt yttrande i betänkandet är han mycket kritisk mot att utredaren valt att gå fram med förslaget att riva upp betesrätten:
”Utredaren underbygger inte sitt förslag. De negativa saker som utredaren för fram om betet är inte generella utan gäller endast då betesdriften sköts bristfälligt. Jag vill bestämt hävda att det är klarlagt att bete är viktigt för kors välfärd, inte minst då det gäller naturligt beteende. Betets fördelar har också belagts i flera vetenskapliga artiklar som utredaren fått ta del av”.
Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i svenska World Animal Protection, säger:
”Tunga expertinstanser som Jordbruksverket och EU:s myndighet för livsmedelsäkerhet, EFSA, har konstaterat att kor mår bra av att beta. Att få vara ute ger korna mer möjlighet till motion och det mjuka gräset minskar risken för skador på deras ben och klövar. Dessutom är utevistelsen allmänt mer avkopplande och naturlig för dem än den mer begränsade inomhusmiljön. Tvärtemot utredningens förslag tycker vi att betesrätten ska utökas – så att den inte bara gäller kor utan också tjurar och kalvar yngre än sex månader”.
▶ Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld
World Animal Protection är en stor global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har 12 kontor runt om i världen, från Kina till USA. I Sverige har vi funnits sedan 2010.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection för en djurvänligare värld.
Vi är mycket tacksamma för din hjälp.