Tusentals djur behöver vår hjälp efter vulkanutbrott i Guatemala

Tusentals djur behöver vår hjälp efter vulkanutbrott i Guatemala

Nyheter

Boskap, grisar, hästar och kycklingar är några av djuren som kämpar för sin överlevnad efter att Volcán de Fuego fick ett utbrott i Guatemala 3 juni. Vi förser dem med mat, mediciner och skydd

Utbrottet ledde till en het röd lavaflod och tjocka rökmoln en mil upp i luften. Det begravde flera byar, en av dem El Rodeo, i aska och lera. Vulkanen är belägen bara runt fyra mil utanför Guatemala City, landets huvudstad. 

Så många som 200 människor saknas och runt 75 har avlidit. Dessa siffror inkluderar inte de oräkneliga antalet djur som också har försvunnit. 

chicken_guatemala_800x534_1021497

En polisman bär en kyckling i den asktäckta byn San Miguel Los Lotes, i regionen Escuintla cirka 35 km sydväst om Guatemala City dagen efter utbrottet av vulkanen Fuego. Åtminstone 25 människor dödades uppger den nationella samordnaren för katastrofarbete (Conred), när Guatemalas vulkan Fuego fick ett utbrott under söndagen och vräkte ur sig aska och stenar och tvingade flygplatsen att stänga. Foto: AFP/Johan ORDONEZ

Många människor har flytt med sina djur och tagit med dem vid evakueringen, så vi hjälper skadade och sjuka djur på dessa ställen.  

Svårigheter att nå fram  

Genom att läget är så osäkert och det finns risk för ytterligare utbrott går det inte att nå fram till några av de hårdast drabbade byarna.

Vårt katastrofteam samarbetar med volontärer från den ideella organisationen Equino Sano Foundation för att få tillgång till katastrofzonen, så att vi kan hjälpa så många djur som möjligt.  

dogcats_800x450_1021473

I söndags (3 juni) fick vulkanen Fuego i Guatemala ett utbrott och skapade en flod av het lava och tjocka rökmoln en mil upp i luften. Explosionen begravde byar på sluttningen i vulkanisk aska och lera. Vi är på plats och organiserar veterinärteam som hjälper djur. Den inledande hjälpinsatsen består av mat, mediciner och tillfälliga skydd för husdjur och kycklingar.

Gerardo Huertas, som är högsta ansvarig för vårt arbete med katastrofdrabbade djur, säger: “Att se den påverkan som vulkanen haft här är skrämmande. Regeringen och humanitära organisationer gör ett fantastiskt jobb. Just nu hjälper vårt team de djur som behöver det mest. De är skadade, saknar mat och vatten och riskerar att bli smittade av sjukdomar. Vårt mål är att hjälpa dem som är evakuerade först och när det är säkert att skynda vidare till djuren som lämnats kvar.

De ställen som drabbats av vulkanen kommer att lida så mycket mer om de inte har några djur som hjälper dem efter att hjälparbetarna åkt därifrån – de behöver djuren för transporter, uppehälle och mat.” 

Kommer samman  

Många i Guatemala arbetar hårt för att rädda människor och djur och tillsammans med dem gör vi allt vi kan. När vi hjälpt drabbade djur och djurägare att komma på fötter igen ska vi utvärdera behovet av bredare och långsiktigt behov tillsammans med regeringen, för att se till att djuren är trygga i framtiden. 

Vill du vara med och stödja vårt arbete för djur i katastrofer?

Ge en gåva idag

De ställen som drabbats av vulkanen kommer att lida så mycket mer om de inte har några djur som hjälper dem efter att hjälparbetarna åkt därifrån – de behöver djuren för transporter, uppehälle och mat.

Läs mer..