A stray cat at Maracanã Stadium, Rio

Rio 2016: Vi räddar över 100 katter vid Maracanãstadion

Nyheter

Över 100 hemlösa katter har levt vid Maracanãstadion, där OS-invigningen hölls i fredags. Vi hjälper till att rädda katterna och ser till att de är trygga både under och efter OS.

Alla katterna har tillsammans med andra djur tagits till veterinär för att steriliseras eller kastreras, vaccineras och avmaskas. De har sedan förts vidare till ett djurhem, som med vårt stöd har byggts speciellt för OS av organisationskommittén.

Hittills har 40 katter räddats. 

Natalia Kingsbury, en djurvän som har ägnat 20 år av sitt liv åt att rädda dessa katter, var lättad över att några av de svagaste och mest skadade djuren äntligen räddas: “jag är så glad och tackar er för att ni tar hand om Maracanãs katter. Ni är de första någonsin som hjälpt oss,” säger hon.

natalia_kingsbury_with_a_stray_cat_rs

Natalia Kingsbury kelar med en av katterna som lever vid Maracanã

“Vi har arbetat oförtröttligt för att djuren ska kunna vara trygga under OS och vår främsta förhoppning är att varenda en av dem ska få en kärleksfull och ansvarstagande familj som tar hand om dem,” säger Rosangela Ribeiro, som är chef för vårt veterinärarbete. 

Vi har organiserat flera adoptionskampanjer för katter och hundar som räddas nära de olympiska områdena i samarbete med SEPDA (Special Secretariat for the Defense of Animals). 

Svår men värdefull räddning

En av de mest känslosamma stunderna under arbetet var räddningen av en rödstrimmig hankatt (ännu inte döpt), med en allvarlig skada på en av sina framtassar.  

Förra torsdagen följde Natalia med räddningsteamet till Maracanã och hjälpte till att rädda katten.

Skadad och rädd som katten var, kom den närmare teamet men backade sedan. Kingsbury gick emellan och bad alla volontärer att ta ett steg tillbaka. En snäll fälla var iordningsställd med kattmat i den.

“Han kom gående långt ifrån med viss svårighet. Men han var väldigt hungrig. Och till slut gick han i fällan,” berättar Natalia Kingsbury.

Katten togs med till en veterinärklinik för att få sina skador behandlade. “Vi tror inte att vi behöver amputera hans ben och han kommer att kunna gå igen”, säger Rosangela Ribeiro.

Mãezinha and Tiópia

En annan speciell räddning var av honkattens Mãezinha, ‘lilla mamma’ på portugisiska.

Enligt Kingsbury har Mãezinha varit dräktig åtminstone fyra gånger under tiden som hon bott i Maracanã. “Varenda en av dem har gett fyra eller fem kattungar,” berättar hon. ”Den okontrollerade fortplantningen hotar hälsan och välfärden hos honkatter och nyfödda kattungar men bidrar också till det allt ökande antalet djur som lever på gatan.”

Honkatter som Mãezinha har prioriterats under räddningsaktionerna. Denna vecka räddades Mãezinha och väntar nu på att steriliseras, så att hon sedan kan adopteras.

Några av katterna vid stadion har redan kastrerats och en av dem står nu på tur för att räddas. Hon är döpt efter landet Etiopien. Den spröda honkatten är en sann överlevare. “Tiópia” har bott  i Maracanã I åtminstone 6 år. Under den tiden har båda hennes systrar dödats brutalt av djurplågare.

“Det var ren grymhet,” säger Kingsbury med sorg i rösten.  “De dog genom knytnävsslag mot huvudet.”

Tiópia överlevde. Trots att hon var undernärd precis som många andra katter i Maracanã vandrade denna lilla katthona runt i den kolossala stadion och Kingsbury är väldigt förtjust i henne.

“Det finns fortfarande många katter kvar att rädda”, säger hon, "men Rosangela och World Animal Protection gör tillsammans med kommittén ett underbart jobb. Mitt hopp är att Maracanãs katter nu får en bättre framtid.”

Långsiktig lösning

“Människor borde aldrig överge ett djur. Särskilt inte vid Maracanã, där stora evenemang hålls och många människor samlas. Djuren drabbas. De är så sårbara och beroende av människor. Att överge dem är grymt och gör att de riskerar svält, sjukdomar, misshandel och att köras över av bilar,” förklarar Rosangela.

För att hjälpa de hemlösa djuren i Rio på lång sikt lyfter vi behovet av ansvarsfullt djurägande tillsammans med OS organisationskommitté. En kampanj har utvecklats speciellt för människorna som bor runt stadion i Maracanã och andra delar av Rio de Janeiro.

Läs mer om vårt arbete för djuren i Rio 2016 >>

Vi har arbetat oförtröttligt för att djuren ska kunna vara trygga under OS och vår främsta förhoppning är att varenda en av dem ska få en kärleksfull och ansvarstagande familj som tar hand om dem. – Rosangela Ribeiro, chef för World Animal Protections veterinärarbete.