Vår afrikachef om läget för Sierra Leones hundar: ”Situationen borde ha åtgärdats igår”

Vår afrikachef om läget för Sierra Leones hundar: ”Situationen borde ha åtgärdats igår”

Nyheter

Tennyson Williams är vår regionala chef för World Animal Protection i Afrika. Här berättar han om varför arbetet vi gör för hundar i Sierra Leone är så viktigt:

”Sierra Leone har under de senaste tio åren drabbats av såväl ebolautbrott som inbördeskrig. Hundar har lämnats vind för våg och många människor har drabbats av rabies, vilket i 99 procent av fallen sprids genom hundbett. Det har lett till att människor och styrande i ren desperation tagit till massavlivningar av hundar i hopp om att stoppa sjukdomen.

Men vi vet av tidigare erfarenheter att det är helt fel väg att gå. Utöver att hundarna utsätts för djurplågeri, stoppar det inte heller smittspridningen. Nu samarbetar vi med Sierra Leones regering för att hantera problemet, både genom att stoppa rabiessmittan genom vaccinering av hundar och lära ut human hundhantering.

1020265_0

Läget i Sierra Leone är mer än akut och borde ha åtgärdats igår. Infrastrukturen är i dåligt skick efter inbördeskrig och det finns bara ett fåtal kvalificerade veterinärkirurger i hela landet. Kan du föreställa dig vad som skulle hända om ett allvarligt rabiesutbrott bröt ut? Det skulle bli total katastrof. FN har som mål att utrota rabies till år 2030, och det kan inte ske om ett land som Sierra Leone inte får hjälp.

1016287


Tennyson Williams i Kenya där vi startade ett vaccinationsprogram 2015

Bara i huvudstaden Freetown finns det 100 000 hundar som springer fritt.

Vi har redan satt upp ett mycket intressant samarbete med lokalbefolkning, regering, institutioner och organisationer. Det är viktigt att alla som berörs av problemet är med om att skapa lösningen. Vi bygger förtroende från allra första början och uppmuntrar regeringen i Sierra Leone i arbetet.

1019729

Vägen framåt är att visa att djur och människors välfärd är tätt sammanlänkade och vi samtalar med djurvänner men också med de som kan förändra politiken och de som har väldigt liten förståelse för varför vi måste se på djur på ett annat sätt. Djur är kännande varelser och deras problem måste hanteras på ett humant sätt.

Vi kommer inte att kunna lösa alla globala problem om inte djurs lidande tas på allvar. Om vi erbjuder lösningar för djuren, löser vi även många andra stora problem.”

Hjälp oss att skydda Sierra Leones hundar:

Ge en gåva idag

Bara i huvudstaden Freetown finns det 100 000 hundar som springer fritt.