En konfiskeret bjørneunge i Vietnam, der ville være endt i bjørnegaldeindustrien.

Vietnam: Björnunge i vinflaska konfiskerad

Nyheter

Björnvinet, alltså en död björnunge i en vinflaska, skulle säljas på den svarta marknaden. Men tack vare vår lokala partnerorganisation ENV greps säljaren. Det är bara en av de tusentals olagliga affärer som den har förhindrat.

”Frysta tigerungar, myrkottar som är insvepta i plast och björnungar i vinflaskor är bara några av de saker som har rapporterats till vår jourtelefon,” berättar Doug Hendrie som är chef på vår vietnamesiska partnerorganisation Education for Nature Vietnam (ENV)

Sedan 2010 har vi hjälpt till att finansiera ENV:s avdelning för olaglig handel med vilda djur. ENV samarbetar med polisen för att se till att personerna bakom olaglig handel grips och åtalas.

Björnungen i vinflaskan

Under de senaste månaderna har ENV arbetat i smyg efter att ha tagit emot ett tips om en kvinna som försökte sälja en död tiger på 10 kilo på nätet. Efter att ha grävt lite i fallet var det uppenbart att kvinnan fungerade som mellanhand för den döda tigerns ägare – men hon hade också en 10-liters vinflaska med en död björnunge i.

”Att arbeta undercover är svårt eftersom de personer som är involverade i olaglig handel har blivit mer misstänksamma. De vet att det finns människor som försöker avslöja dem och sätta stopp för deras olagliga aktiviteter,” berättar Doug.

Kvinnan med vinflaskan krävde en insättning och en försäkran om att ENV-agenten inte var från polisen innan hon kom överens om att träffas. ENV tog risken att hon skulle sticka med handpenningen innan de kunde gripa henne.

Lyckligtvis dök kvinnan upp till mötet. Hon tog med sig den stora vinflaskan där en några månader gammal björnunge flöt runt. Förmodligen föddes björnungen i fångenskap på en olaglig gallfabrik och dog av naturliga skäl. Ägaren skulle knappast ha dödat en björn som kunde ha utnyttjats i åratal för den dyra gallans skull. Tack vare ENV:s insatser har nu kvinnan arresterats.

bjoerneunge-vin

Vinflaskan med den döda björnungen. Foto: ENV

Våld och hot

Det finns stora risker för de som arbetar undercover. Man riskerar att utsättas för våld och hot, så ENV har infört strikta rutiner för att skydda dem. Till exempel ska de bara genomföra överenskomna ”överlämningar” på offentliga platser. Polisen ger också skydd så snart som ENV har fått bevis på olaglig verksamhet.

1012803

Tänder och klor från tigrar och björnar till försäljning på en marknad i Ho Chi Min, Vietnam.

Allmänheten kan bidra till att skydda vilda djur

ENV lär ut hur man avslöjar olaglig handel och rapporterar den. Idag har ENV ett rikstäckande nätverk på över 7400 volontärer i över 59 provinser i Vietnam.

Under åren har avdelningen dokumenterat mer än 13 760 föremål från vilda djur. Tusentals vilda djur och kroppsdelar samt ingredienser från vilda djur har konfiskerats tack vare ENV:s insats.

Vietnam närmar sig en vändpunkt

ENV:s agenter kan fortfarande skakas av vad de ser: lager med döda sköldpaddor varav många är arter som är utrotningshotade. Litervis med björngalla i flaskor och burkar. Kilovis med noshörningshorn och elfenben. Bur efter bur med apor som ska säljas som husdjur. Och massor av kroppsdelar från vilda djur för användning i traditionell medicin.

1014690

”Men vi är på väg att nå en vändpunkt här i Vietnam där allmänheten inte bara är medveten om att djurhandel är olaglig utan även moraliskt fel,” säger Doug.

”Jag vet att vi närmar oss våra mål. Jag hoppas bara att vi får det snabbt nog, annars kommer det inte finnas några vilda djur kvar att rädda.”

Han avslutar: ”Vietnam har nu ett strängt straff för olaglig handel med vilda djur. Jag hoppas att vi helt kan utrota den olagliga handeln i landet och bli en förebild, så att andra asiatiska länder tänker: ’Om de kan göra det kan vi också göra det’.

ENV arbetar för att utbilda allmänheten i hur man avslöjar olaglig handel och rapporterar den. Idag har ENV ett rikstäckande nätverk på över 7400 volontärer i över 59 provinser i Vietnam.

Läs mer..