Vårt katastrofarbete fortsätter i utsatta delar av världen

Vårt katastrofarbete fortsätter i utsatta delar av världen

Nyheter

Det har varit ganska tyst om naturkatastrofer sedan orkanen Irma drabbade Karibien och Mexiko utsattes för två stora jordbävningar på kort tid. Men naturens härjningar fortsätter och vi hjälper djuren som drabbas.

Aktiva vulkaner

Vulkanen Agung på Bali är fortsatt aktiv och området är satt i högsta beredskap. Det är förbjudet att vistas inom en mils radie runt kratern och över 65 000 människor bor i tillfälliga skyddsrum. Lokala myndigheter har flyttat boskapen från farozonen och de har färskt gräs att beta. Husdjur lever tillsammans med sina evakuerade ägare, så situationen är under kontroll.

Efter att vulkanisk aktivitet ökat på ön Ambae i Vanuatu evakuerades invånarna och tvingades lämna kvar sina djur. Efter två månader har människorna fått återvända till ön men många djur har tyvärr farit illa under tiden.

1016701_vanuatu_pam2015

VI samarbetar med Vanuatus regering och kommer att skicka dit två mobila veterinärteam i mitten av januari. Vi samarbetar också med Vanuatus Röda Korset för att se till att djuren får vatten. Vi hoppas kunna hjälpa tiotusentals djur.

Torka och svält på Afrikas Horn

Det är brist på livsmedel för människor och foderbrist för boskap efter flera perioder med torka i regionen. Mest oroliga är vi över södra Duan, Burundi, sydöstra Etiopien och delar av Kenya och Somalia. Tyvärr kommer livsmedelsbristen att fortsätta i Burundi och Rwanda till slutet av första kvartalet 2018. Vi övervakar läget för djuren.

1019157

Tak snart färdigt på Turks & Caicosöarna

I höstas skickade vi ett bidrag till Turks & Caicosöarnas djurskyddsförening TCSPCA, efter att ön drabbats hårt av orkanen Maria. Det gav föreningen råd att bygga ett tak till rehabiliteringsdelen av sin veterinärklinik. Tyvärr har arbetet försenats av materialbrist och brist på rätt arbetskraft, så arbetat påbörjades först i slutet av november. Det beräknas vara klart i början av januari.

Fler farozoner övervakas

Vi kan inte vara överallt men vi övervakar noga så att vår hjälp används på bästa sätt. Detta är också aktuellt just nu:

  • Bolivia har drabbats av köld och torka och den lär fortsatta hela månaden. Om inte regn kommer i februari behöver vi göra en insats.
  • I delstaten Nuevo Leon i Mexiko har undantagstillstånd utfärdats efter allvarlig torka.
  • Efter att cyklonen Ockhi härjat i Indien har Kerala drabbats särskilt hårt. Dock har regeringen koll på situationen nu och vi kommer troligen inte att behöva ingripa.

Vi är stolta över vårt arbete för djur i katastrofer, som behövs mer än någonsin. Vill du bidra till att vi ska kunna hjälpa ännu fler djur som drabbats? Stöd vårt arbete med en gåva idag.

Läs mer..