Bläckfisk hänger på tork

​​​​​​​Världens första bläckfisk­uppfödning på gång i Spanien

Nyheter

Bläckfiskar riskerar nu att bli uppfödda i stor skala i livsmedelsindustrin. Brittiska BBC rapporterar att företaget Nueva Pescanova vill starta världens första bläckfiskuppfödning i Spanien. Företaget får stark kritik för hur bläckfiskarna ska behandlas.

Sandra Jönsson, som är expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Att föda upp bläckfiskar i kommersiella anläggningar för köttproduktion hör inte hemma i en djurvänlig värld. Bläckfiskar är vilda djur som ska skyddas i sina naturliga livsmiljöer. Vi måste respektera deras möjligheter att få utlopp för sina naturliga beteenden i frihet. Uppfödning i fångenskap skulle innebära en oacceptabel inskränkning av deras välfärd.”

350 000 ton

Bläckfiskkött äts på många platser i världen, inte minst i Asien och runt Medelhavet. Deras kött har blivit alltmer kommersiellt intressant för livsmedelsindustrin. Priserna har stigit i takt med att antalet bläckfiskar i haven minskar. Varje år fångas omkring 350 000 ton bläckfisk och det är tio gånger så mycket som i mitten av 1900-talet.

Det spanska företaget Nueva Pescanova planerar nu att slå mynt av efterfrågan på bläckfisk. Om planerna går i lås kommer försäljningen av kött från uppfödda bläckfiskar vara i gång redan nästa år. Uppfödningsanläggningen ska byggas i Spanien, vid Las Palmas på Gran Canaria.

Tanken är att anläggningen ska kunna producera 3 000 ton bläckfisk per år. Men hur uppfödningen rent konkret ska gå till är oklart. Företaget har inte velat svara på frågor från BBC om produktionsförhållandena.

Bläckfisk hänger på tork

Bläckfisk som hänger för att torka

Stark kritik

Planerna på uppfödningen har fått mycket kritik utifrån bläckfiskarnas situation.  Både från vetenskapligt håll och från företrädare för djurvälfärd. Enligt en internationell forskargrupp är Nueva Pescanovas planer ”etiskt och ekologiskt oförsvarliga”.

Djurvälfärds­organisationen Compassion in World Farming har kontaktat Spanien och flera andra länder och uppmanat dem att förbjuda bläckfiskuppfödning.

I samband med en översyn av regler för djurvälfärd har en grupp forskare i Storbritannien gått igenom över 300 vetenskapliga undersökningar. Slutsatsen när det gäller bläckfiskar är att de har förmåga att uppleva välbefinnande och smärta och att bläckfiskuppfödning inte kan genomföras med höga djurvälfärdskrav.

BBC:s artikel om bläckfiskuppfödning

 

Tanken är att anläggningen ska kunna producera 3 000 ton bläckfisk per år.

Läs mer..