En räv tillsammans med sina ungar

Över en miljon har skrivit på för ett pälsfritt Europa

Nyheter

Vi vill tacka alla som skrivit under namninsamlingen Fur Free Europe för ett förbud mot pälsdjursuppfödning i EU. Med drygt en miljon underskrifter är vi nu nära målet att EU ska ta ställning till ett förbud. Men vi får inte slappna av än!

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är ett fantastiskt bra resultat att över en miljon redan har skrivit under på mindre än sju månader och att vi därmed passerat gränsen för är vad som krävs för att EU ska ta upp frågan. Det innebär inte att insamlingen är över. Den håller på till den 17 maj och nu är det viktigt att fler skriver på: dels för att vi måste vara säkra på att vi har minst en miljon godkända underskrifter när de har kontrollerats, dels för att visa EU:s beslutsfattare att vi är många som vill stoppa pälsdjurens lidande.”

Tillsammans med ett stort antal andra organisationer stödjer World Animal Protection Fur Free Europe, som startats av Eurogroup for Animals som vi är medlem i. Namninsamlingen är ett så kallat europeiskt medborgarinitiativ och alla som är medborgare i ett EU-land kan skriva under initiativet.

Skriv på för att stoppa den grymma pälsfarmningen i EU och uppmana också andra att göra det:

Jag stödjer Fur Free Europe

Viktigt att fortsätta insamlingen

Vi måste hålla ångan uppe nu i insamlingen, så att vi inte snubblar på upploppet. För när insamlingen är avslutad, kommer initiativet Fur Free Europe att genomgå ett strikt kontrollförfarande.

Regeringar i EU-länderna ska då kontrollera att underskrifterna har samlats in på ett korrekt sätt: från riktiga personer, att varje person bara har skrivit på en gång och att deras personuppgifter, som namn och person-/ID-nummer, är registrerade och stämmer.

På grund av den här verifieringsprocessen är det möjligt att ett stort antal signaturer ogiltigförklaras och därmed räknas bort från det totala antalet. Därför kommer Fur Free Europe-initiativet att fortsätta att samla in underskrifter från EU-medborgare, som delar vår övertygelse att pälsdjursuppfödning och försäljning av pälsprodukter innebär en oacceptabelt grym behandling av miljoner pälsdjur varje år.

I EU producerades 2020 omkring 16 miljoner minkskinn, 1,2 miljoner rävskinn och 138 000 skinn från mårdhundar. De flesta av de omkring 750 minkfarmerna finns i Finland, Polen, Litauen och Grekland. I Sverige finns runt 25 minkfarmer.

Finsk pälsfarm. Foto: Four Paws /Fred Dott

Finsk pälsfarm. Foto: Four Paws /Fred Dott

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för en djurvänligare värld hade inte varit möjligt utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi djurhjälpare tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.

I EU producerades 2020 omkring 16 miljoner minkskinn, 1,2 miljoner rävskinn och 138 000 skinn från mårdhundar.

Läs mer..