I våra hav driver uttjänta fiskeredskap runt. Deras vassa och onedbrytbara linor fortsätter att fånga havslevande djur som sakta och plågsamt dör.

Sälunge räddad från spöknät i Cornwall

Blogg

Skrivet av

Tack vare ditt och andra djurvänners stöd kan vi fortsätta att rädda djur från att trassla in sig i fiskeredskap som tappats eller lämnats kvar av fiskebåtar, så kallade spöknät.

Fram till 2018 beräknar vi att vårt samarbete med andra organisationer, myndigheter och företag kommer att resultera i att minst en miljon havslevande djur räddats från spöknätshotet. 

200116-sal-intrasslad


Sälhona som blivit intrasslad i lösdrivande fisknät, Devon i England. ©Alex Mustard / naturepl.com

Sälarna ser fisknäten som leksaker

Sälungen Iron Man är ett av de djur som redan räddats efter att ha trasslats in i livsfarliga spöknät. Det började med att han, när han bara var några månader gammal, fick syn på ett lösdrivande fisknät i havet. Han började leka med nätet och snart var han hopplöst intrasslad. Han hade ingen möjlighet att ta sig loss av egen kraft, men hittades som tur var och fördes omedelbart till Cornwalls sälräddare för snabbast möjliga veterinärvård. Där vårdades han sedan under två månader.

Enormt nät runt halsen

Iron Man var ett av de värst intrasslade djuren man sett på sälräddningen som vi samarbetar med. Nätet runt hans hals visade sig vara hela 9 meter långt och 1,5 meter brett. Att han ens orkade röra sig med all denna nätmassa runt sin kropp var ett under, berättar de som räddade honom. De vassa nylontrådarna hade gnagt sig in i halsskinnet och gett honom ett så djupt sår att det närmast såg ut som om hans huvud var avhugget.

När Iron Man var fyra månader gammal var han fullständigt återhämtad. Då var han också frisk nog att släppas tillbaka ut i havet.

Hem till havet

Här kan du se när han släpps fri tillsammans med sälungen Beast som räddades samtidigt som Iron Man och ytterligare två sälar.

Vårt samarbete med sälräddarna i Cornwall är möjligt bara tack vare stöd från djurvänner som du.

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.

Toppbilden: ©NOAA