Tigerdagen: Världens tigrar lider för att roa turister

Tigerdagen: Världens tigrar lider för att roa turister

Nyheter

Idag på Tigerdagen vill vi uppmärksamma det fruktansvärda lidandet för tigrar inom turistindustrin. Vår kampanjansvariga Julia Engqvist berättar om ett besök på en tigerattraktion i Asien

​Toppbild: Turistshow där tigrarna lockas med kött eller slås en vass metallpinne för att göra konster. Foto: Julia Engqvist

”Jag börjar må dåligt redan i entrén. Det är över 30 grader varmt, besökare trängs och det är en unken lukt i luften. Väggarna i gångtunneln in i djurparken är täckt av målningar gjorda av skolklasser. Väldigt många av dem är på griskultingar som diar en tiger. Jag förstår inte riktigt, tänker att det är barn med vild fantasi. Men tyvärr ska jag snart få se varifrån de fått sin inspiration.

img_0223_tiger_exhibition_sign


Foto: Julia Engqvist

Det första vi möts av är tre stora inglasade burar. I den första ligger en tigerhona - och två griskultingar. Som diar. ”Utställningen” beskrivs som ett experiment, där de har låtit denna tigerhona växa upp med grisar och apor. På skyltar ovanför glasburen går det att läsa att hon är uppvuxen på grismjölk och har spenderat hela sitt vuxna liv tillsammans med grisar och hundar.

1021725_tiger_nursing_piglets


En tigerhona diar två griskultingar i denna makabra "utställning"

I nästa glasbur finns två små tigerungar som försöker dia en sugga. På skylten står det ”Vi har ett experiment där vi låter en sugga mata och se efter tigerungar. Som ett resultat växer tigerungarna fortare, kommer väl överens med suggan, och blir mer tama och mindre aggressiva”.

I den tredje glasburen står en man utklädd i djurskinn, och en tiger ligger på en sten framför honom. Jag förstår ingenting. Nästa attraktion vi går förbi är en inhägnad, med betonggolv och stålgaller och väldigt många vuxna tigrar. I luften ovanför dem hänger små behållare med rått kött. På en ”balkong” framför står turister och skjuter med gevär, på behållarna, som när de träffas öppnas och det råa köttet når tigrarna på marken.

1021714_tiger_cub_bottle_feeding

Tigerungen tvingas användas som fotorekvisita

Nästa stopp är en ”butik” där man kan ta selfies med en lite större tigerunge. Tre skötare sliter ut tigern ur sin minimala bur, ger den en nappflaska (med grismjölk?) och sätter tigern i turisters knä. Jag tänker efter varje ”attraktion” att det var den värsta. Men vidrigheterna tar aldrig slut.

Under en bro hålls ett tiotal tigrar i en sorts betongbassäng med smutsigt vatten. Det luktar så illa att vi inte kan stå kvar. Precis innan vi har fått nog och ber om att få åka därifrån ser vi ännu en glasbur, med en massa mindre stålburar innanför. I den ena finns lite större tigrar, två stycken som går runt på gallergolvet och fräser.

1021711_tiger_cubs_in_cages


Tigrarna hålls i kala burar och tas bara ut när det är dags att visa upp dem för turister

I nästa bur är det yngre tigrar, i nästa bur ännu mindre - tills vi kommer till den sista buren, där två tigerungar som är högst några dagar gamla är ensamma i. De har navelsträngarna kvar. Den ena ligger och kräks och det finns varken tigermamma eller personal i närheten för att titta till dem.

Vi såg även en fruktansvärd tigershow, där tigrarna utsattes för alla möjliga påfrestningar. Genom att locka dem med kött, och slå dem med en vass metallpinne, fick ”skötaren” dem att hoppa genom eld, gå på bakbenen, göra high five och gå på ”lina”.

Attraktioner som dessa borde aldrig ha öppnats. Tyvärr återstår mycket arbete innan vi kan stänga dem.”

Fler tigrar i fångenskap än i det fria

Tigrar är utrotningshotade, och i dag finns det fler tigrar i fångenskap i privat ägo i USA, än det finns fria vilda tigrar i världen. I Thailand visade vår senaste undersökning att över 800 tigrar hålls i fångenskap på olika turistattraktioner i landet, och antalet stiger.

Vi arbetar aktivt för ett förbud mot uppfödning av tigrar i fångenskap i Thailand. Vi har även lämnat in över 24 000 svenska underskrifter för att protestera mot byggandet av ett nytt tigertempel. 

Den kanske viktigaste delen av vårt arbete är att informera turister om djurplågeriet bakom dessa turistattraktioner och få researrangörer att bli mer djurvänliga. Vi har också fått Instagram att ta ställning mot plågsamma selfies med vilda djur.

Vill du ge ett bidrag till vårt arbete för att skydda världens tigrar och andra vilda djur?

Ge en gåva idag

Jag tänker efter varje 'attraktion' att det var den värsta. Men vidrigheterna tar aldrig slut.