I august ankom fem bjørneunger på kun 5-6 måneder til bjørnereservatet, vi finansierer i Pakistan. De var blevet fanget af krybskytter, der ville sælge dem som dansebjørne – men det lykkedes at redde dem.

Björnungar räddade från fruktansvärt öde

Nyheter

I augusti anlände fem björnungar, bara runt ett halvår gamla, till björnreservatet som vi finansierar i Pakistan. De hade infångats av tjuvskyttar som ville sälja dem som dansbjörnar – men lyckligtvis kunde de räddas

Ungarna – två hannar och tre honor – föddes i februari eller mars. De rövades från naturen i juli, som är den tid på året de börjar ta sig ut från sin mammas grotta för första gången. Dessvärre är deras mamma troligen skjuten av tjuvjägare. 

1022012-red

Räddningsaktionen

Vår pakistanska samarbetsorganisation, Bioresource Research Centre (BRC), fick ett tips om några björnungar som skulle transporteras till en marknad i Punjab. De övervägde vilken rutt som var mest sannolik för transporten och fastnade för en bergig väg som går genom Islamabad – och lyckligtvis visade det sig vara den rätta.

Med hjälp av pakistanska myndigheter lyckades BRC konfiskera björnarna innan de nådde fram till sin destination. De små ungarna låg i varsin knuten säck, staplade på varandra inuti  lådor som är avsedda för matlagningsolja. 

1022017-red

De två ungarna som låg underst hade svårt att få luft och riskerade att kvävas – så det var i sista stund som vi lyckades rädda dem. Vi svalkade dem med kallt vatten och gav dem sockerrör att äta, så att de skulle få lite energi. Lyckligtvis överlevde alla fem.

Om björnungarna nått fram till marknaden hade de kunnat säljas för belopp motsvarande drygt 20 000 kr var. Och de skulle troligtvis ha fått sina tänder och klor utdragna.

Bättre och bättre dag för dag

1022004-red

De fem björnungarna var i dåligt skick när de kom fram till reservatet, som drivs av BRC och som vi finansierar. Men de blir lyckligtvis lite piggare för vare dag som går. De matas med en näringsrik kost bestående av linser, korn och mjölk, så att de kan växa sig större och starkare. Personalen bakar också en speciell typ bröd till dem, som de verkar tycka om.

Tills vidare befinner sig ungarna i karantänområdet där de ska stanna tills de är starka nog att komma ut i det större reservatsområdet – och det kan ta tid. Fram till dess får ungarna den skötsel och omsorg som de behöver.

1022015-red

Vi gläds åt att ha räddat björnungarna men nu är det ännu tydligare att reservatet håller på att bli för litet. Du kan stödja en utbyggnad av reservatet, så att alla björnar som behöver skydd kan få plats:

Ge en gåva idag

De små ungarna låg i varsin knuten säck, staplade på varandra inuti lådor som är avsedda för matlagningsolja.