Orangutangungen George blev holdt som kæledyr hos en familie. Han kom til rehabiliteringscentret 6 måneder gammel.

Ett nytt hem till behövande orangutanger

Nyheter

Många orangutanger tas från det vilda som ungar och skadas svårt av tjuvskyttar och en tillvaro i fångenskap. Nu hjälper vi till att bygga ett nytt reservat där de får friheten tillbaka.

Orangutanger misshandlas dagligen på olika håll runt om i Asien. De tvingas leva i fångenskap i små burar och blir illa behandlade. De skräms och stressas för att de ska lydiga och kunna användas för att underhålla turister i "boxningsmatcher" eller andra föreställningar. Andra säljs som sällskapsdjur och hålls kedjade dygnet runt. 

Många orangutanger fångas in när de bara är ungar. Ofta dödas mamman och ungarna klamrar sig fast vid hennes döda kropp och måste plockas loss med våld. Många orangutanger blir djupt traumatiserade av denna händelse och får skador för livet.

0715-orangutanger-kurv

Orangutangernas väg till frihet

Vår indonesiska samarbetspartner Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) räddar orangutanger som har hållits fångna av människor. När ungarna kommer till ett av deras räddningscenter börjar en lång rehabiliteringsprocess. De måste lära sig alla de färdigheter som en ung orangutang skulle ha lärt sig från sin mamma i det vilda, som till exempel att klättra, hitta mat, bygga bon och undvika giftiga ormar och rovdjur.

Förra året besökte vår kollega James Swayer Borneo för att se hur dessa utsatta orangutanger klarar sig. På sin blogg berättade han om vårt arbete för att hjälpa dem och om hans möte med Shelli, en av de orangutanger som har rehabiliterats och släpps i naturen.

Hjälp för dem som inte kan klara sig på egen hand

Även om många orangutanger kan släppas ut i naturen efter ett tag i centrets "skogsskola", är det tyvärr långt ifrån alla orangutanger som kan klara sig själva i naturen. De har tagit så mycket fysisk eller psykisk skada att de behöver hjälp resten av livet.

0715-orangutanger-kram

Därför kommer vi nu hjälpa till att skapa ett naturreservat för sådana orangutanger som aldrig kommer att kunna klara sig själva. I reservatet kan de leva nästan som vilda orangutanger - men det finns inga rovdjur och vi ser till att de får tillräckligt att äta och veterinärbehandling när de behöver det.

I naturreservatet kan orangutangerna leva ett värdigt liv - men det bästa vore ju om de aldrig hade tvingats från sina fria liv i det vilda. Vi kämpar för att stoppa infångandet och utnyttjandet av orangutanger och andra vilda djur. De finns inte till för att underhålla människor eller hållas som sällskapsdjur utan ska få stanna i det vilda där de hör hemma.

Around 3,000 elephants suffer in Asia’s tourism industry

Läs mer..