God nyhet för Alicantes ”eldtjurar”

God nyhet för Alicantes ”eldtjurar”

Nyheter

Tre spanska städer har nyligen förbjudit de traditionella ”eldtjursfestivalerna”där man sätter eld på tjurarnas horn. Det är ett steg i rätt riktning för att få stopp på djurplågeri på festivaler i Spanien.

Närmare 60 000 tjurar och andra djur plågas och dödas varje år under festivaler och på tjurfäktningsarenor i Spanien. Men för tjurarna i Alicante-provinsen finns det goda nyheter! 

Festival utan eldtjurar

Borgmästaren i staden Javea har förbjudit det traditionella ”eldtjurs”-eventet, som ägt rum flera gånger om året, bland annat under Jesus Nazareno-festivalen.”Eldtjuraren” får lättantändligt material fastsatt på hornen. Efter att man tänder eld på det springer tjuren panikslaget runt i upp till en timme i ett fruktlöst försök att komma undan lågorna. Når tjuren slutligen är så utmattad att den ger upp släpas den bort och slaktas.

Men när Jesus Nazareno-festivalen hölls för några veckor sedan var det alltså utan detta brutala inslag. Det är ett steg i rätt riktning för att få slut på djurplågeriet på spanska festivaler.

Tre städer goda föregångare

I Spanien växer insikten om att denna sorts underhållning är djurplågeri. Det var också ett av de argument som Javeas borgmästare använde när han förbjöd alla inslag med eldtjurar i staden.Även andra städer i Alicante-provinsen har nyligen förbjudit eldtjurar. Det rör sig om Ondara och Benitachell.Borgmästaren i Benitachell har gått ett steg längre och har också förbjudit tjurrusning. Han säger: ”Vi ska anpassa festivalerna till samtiden” och är därmed en förebild för alla de andra städerna där tjurar och andra djur lider  i traditionens namn.

Många djur plågas fortfarande

Det är dock fortfarande en bra bit kvar innan djur slipper lida under traditionella festivaler. Under Jesus Nazareno-festivalen i Javea blev det tyvärr tjurrusning -  skräckslagna tjurar jagades genom smala gator och gränder av en skrikande folkmassa.Javea är också en av alla städer i Alicante,  som håller Bous a la Mar-festivalen. Här jagas tjurar ut i havet och flera av dem drunknar.Vi vill få stopp på alla sorters underhållning på festivaler där djur lider. Därför sätter vi press på de politiska ledarna i Spanien för att förbjuda djurplågeri på festivaler och i tjurfäktningsarenor.Hjälp oss sätta press på Spaniens politiker – skriv under >> 

Läs också Djurplågeri på spansk festival förbjuds