Whale at Algoa Bay. Credit: Lloyd Edwards / Raggy Charters

Golfo Dulce - Sydamerikas första skyddsområde för valar

Nyheter

Nu har valar och delfiner fått ännu ett skyddat havsreservat med status som Whale Heritage Site, dessutom Sydamerikas första: Golfo Dulce vid Costa Rica. Golfo Dulce är en bukt på Centralamerikas kust mot Stilla havet. Den ligger innanför Osahalvön i södra delen av Costa Rica och blir det åttonde området som kvalificerar sig.

 

Arbetet för djurvänlig turism går stadigt framåt. Att så många platser vill ha denna utmärkelse och så snabbt anpassar sig till de hårda kraven känns fantastiskt, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige och tillägger: 
- Jag vill även påminna om att vi har två Whale Heritage Sites i Europa: Vid Azorerna och Teneriffa, om du inte vill resa så långt. 

 

Golfo Dulce har två arter av delfiner: flasknosdelfinen och pantropisk fläckig delfin. Bukten välkomnar också ofta falska späckhuggare och knölvalar, som föder och vårdar sina kalvar här. 

Dois golfinhos no mar

Whale Heritage Site är en utmärkelse som sedan 2019 delas ut av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection stödjer arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat runt om i världen. 

Förutom Golfo Dulce finns ytterligare sju Whale Heritage Site i världen.  Sydafrika har tre: Plettenberg Bay, Algoa Bay och Bluff. De övriga är Dana Point i USA, Azorerna i Portugal, Tenerife-La Gomera Marine Area i Spanien och Hervey Bay i Australien. 

Djurvänliga resmål 

Statusen som Whale Heritage Site ger turistbranschen nya möjligheter att stödja platser som värnar om den marina miljön och biologiska mångfalden. Det är en tydlig konsumentupplysning, som gör det lättare för turister att välja djurvänliga resmål med en ansvarsfull val- och delfinskådning. Där man kan uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt i deras naturliga miljö. 

Brett åtagande 

För att kvalificera sig för utmärkelsen Whale Heritage Site måste kandidaterna uppfylla en rad kriterier. Det handlar om förmågan att skydda valar och delfiner genom att skapa ansvarsfulla och långsiktiga relationer till djuren. För att en ort ska uppfylla statusen som Whale Heritage Site krävs ett brett åtagande: 

•    Att visa respekt för valar och delfiner genom att titta på dem på avstånd 
•    Att uppmuntra en respektfull samexistens mellan människor, valar och delfiner 
•    Att bedriva forskning och utbildning 
•    Att verka för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet 

Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld 

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag. 

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi till en mer hållbar planet, med mindre klimatförändringar och smittspridning mellan djur och människor. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.  

 

Whale Heritage Site är en utmärkelse som sedan 2019 delas ut av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection stödjer arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat runt om i världen.

Läs mer..