A whale entangled in ghost fishing gear off the coast of California - Sea Change - World Animal Protection

Kaskelot fast i fiskenät avled – havets djur behöver skydd!

Nyheter

En tio meter lång kaskelot dog sorgligt nog i onsdags efter att ha fastnat i fiskenät utmed Kinas kust.

Det är oklart om det var spöknät eller fiskenät som fortfarande används som orsakade olyckan men vi uppmanar till mer skydd för havets djur mot kvarlämnade, tappade eller bortslängda fiskenät, känt som spöknät.

Vårt arbete

Vi lanserade Global Ghost Gear Initiative (GGGI) under 2015. Det är ett samarbete mellan regeringar, näringen och organisationer med uppdraget att tackla problemet med spöknät.

Ännu en tragedi

Ingrid Giskes, som leder vår kampanj mot spöknät, säger: "Den sorgliga historien om en intrasslad tiometers kaskelot utanför kusten i Shenzhen i Kina sätter ljuset på riskerna för havets djur."

Ingrid förklarar hur valar kan fastna i stora, tunga fiskenät: “Dessa flytande dödsfällor kan dra med sig djuren mil efter mil, hindra deras rörelser och slutligen göra dem så utmattade att de drunknar.”

Ett av de största hoten mot havets djur

Efter ett antal händelser där djur har fastnat i fiskenät runt om i världen säger Ingrid Giskes att det är hög tid för mer proaktivt samarbete för att skydda djuren i haven:

“Kvarlämnade och borttappade fiskenät är ett av de största hoten mot havsdjurens välfärd. Vi beräknar att spöknät dödar runt 136 000 sälar, sjölejon och valar varje år och skadar ännu fler.”

Förebyggande arbete extremt viktigt

Vi uppmanar fler organisationer att stödja GGGI. Initiativet GGGI samlar in information om omfattningen av spöknät, utvecklar riktlinjer och information för fiskeindustrin och skaldjursnäringen och arbetar för att få fram hållbara lösningar till de utmaningar som finns vad gäller insamling av fiskredskap.

Ingrid Giskes avslutar: “Vi är högst medvetna om att det måste bli prioriterat att uppnå hållbara hav och få FN:s havskonferens i New York i juni att avsevärt minska förekomsten av spöknät enligt sitt hållbarhetsmål 14. Kaskeloten är en sorglig påminnelse om att vi inte har råd att inte agera.”

Läs mer om vårt arbete för att skydda havets djur mot spöknät >> 

*Vi har tyvärr ingen bild på kaskeloten i Kina som artikeln handlar om. Bilden visar en val som trasslat in sig i spöknät utanför kusten i Kalifornien och används enbart för att illustrera problemen med spöknät. 

Vi beräknar att spöknät dödar runt 136 000 sälar, sjölejon och valar varje år och skadar ännu fler. - Ingrid Giskes, som leder vår kampanj mot spöknät

Läs mer..