En björn som tvingats leva ensam i en liten bur i 20 år i Vietnam har äntligen släppts fri och tagits till ett reservat. Tack vare dig kunde vi - tillsammans med organisationen FOUR PAWS och vietnamesiska departementet för skogsskydd - rädda björnen Chinh.

Björnen Chinh räddad från sin bur efter 20 år

Nyheter

Efter 20 har björnen Chinh i Vietnam äntligen fått komma ut ur sin trånga bur och flyttats till ett nytt liv i ett djurvänligt reservat. Tack vare ett samarbete mellan World Animal Protection, FOUR PAWS och det vietnamesiska departementet för skogsskydd.

Björnen Chinh räddad  från sin bur efter 20 år

Chinh är en asiatisk svartbjörn och antas vara minst 20 år gammal. Han räddades nyligen av FOUR PAWS, med stöd av World Animal Protection och Vietnam Forest Protection Department (FPD). Chinh är nu på FOUR PAWS björnsreservat i Ninh Binh för specialistvård, efter att hans ägare övertalades att överlämna släppa honom fri.

Björnen Chinh räddad  från sin bur efter 20 år

Denna räddning ingår i ett samarbetsprogram som World Animal Protection och FPD deltar i för att övervaka björngallsfarmer över hela Vietnam. Björngalla används inom traditionell asiatisk medicin.

Björnar som saknar mikrochip och/eller registreringspapper anses vara olagliga och beslagtas. Detta säkerställer att inga nya björnar från det vilda, eller andra ställen, hamnar i fångenskap för att utnyttjas av gallindustrin. I programmet ingår också försök att övertala björnägare att frivilligt gå med på att björnarna får lämna sina burar och komma till djurvänliga reservat.

Fjorton björnar har tidigare överlämnats från denna farm mellan 2019 och 2022, Chinh blev nu den femtonde och sista björnen. Björnar som Chinh har plågats av björngallsindustrin fram till 2005, då den blev olaglig. Ett kryphål i lagen tillåter dock björnägare att behålla sina björnar som "husdjur", vilket innebär att cirka 200 björnar i landet fortfarande utsätts för ett plågsamt liv i fångenskap. Denna situation har gett skydd åt illegal gallproduktion i Vietnam.

Björnen Chinh räddad  från sin bur efter 20 år

Räddningen av  Chinh involverade ett dedikerat veterinärteam från FOUR PAWS och lokala myndigheter som samarbetade i detta komplexa uppdrag. Teamet granskade Chinhs hälsa och skick innan de tog det slutliga beslutet om hur han bäst kunde transporteras utan onödig stress. Ibland är det nödvändigt att ge björnarna lugnande medel för deras säkerhet och bekvämlighet - detta behövdes inte för Chinh då han omedelbart gick in i transportlådan.

4 000 räddade björnar

Chinhs nya liv kommer att vara långt ifrån hans lilla 1,5m x 1,5m stålbur, som han knappt kunde röra sig i. FOUR PAWS reservat är en djurvänlig plats som ger björnarna som bor där en stor öppen yta på 5,5 hektar att ströva omkring och leka fritt på som är utformad för att stimulera björnarnas naturliga beteenden.

Tack vare våra samarbetsinsatser finns det nu fler björnar som bor på reservat än på gallfarmer i Vietnam. Under nästan 20 år har vi, tillsammans med andra organisationer, arbetat med den vietnamesiska regeringen för att stoppa den grymma björngallsutvinningen och skydda den lilla populationen björnar som lever kvar i det vilda.

Samarbetsinsatserna har resulterat i en 95-procentig minskning av antalet gallbjörnar i Vietnam, från 4 300 björnar som registrerades 2005 till 200 björnar på farmer idag.

 

Ett av de värsta exemplen på djurplågeri

Maya Pastakia, International Campaign Manager på World Animal Protection, säger:

"Utnyttjandet av björnar för deras galla är ett av de värsta exemplen på djurplågeri vi har idag. Varje björn vi lyckas befria från små, trånga burar är en stor seger.

Chinh var bara en liten björnunge när han började utnyttjas för björngalla. Han har haft ett förfärligt liv i fångenskap i 20 år, upplevt både fysiskt och psykiskt lidande. Instängd i en liten bur, utan möjlighet att se solen eller ströva omkring och bete sig naturligt, som han skulle i det vilda, har han regelbundet blivit tappad på galla. Det är en smärtsam process där man - med en lång nål - drar ut galla från gallblåsan.

Björnen Chinh räddad  från sin bur efter 20 år

Det måste ha varit otroligt stressande för Chinh att se hur 14 andra björnar lämnade farmen och vara den sista björnen kvar. Vi är lättade över att det nu åtminstone finns en björngallsfarm mindre i Vietnam och vi kommer att fortsätta vår kamp för att avsluta björngallsutvinningen i landet.

Den vietnamesiska regeringen måste stänga alla kvarvarande lagliga kryphål och stoppa lidandet för gallbjörnar för alltid. Vi måste se till att detta är den sista generationen björnar som lider under fruktansvärda förhållanden i fångenskap. Chinh förtjänar verkligen rehabiliteringen på FOUR PAWS reservat i Ninh Binh, och ett liv med större värdighet."  

Chinh får veterinärhjälp

Lesley Halter-Gölkel, veterinär på FOUR PAWS, säger: "Vid räddningen var Chinh lugn. Han har redan fått lite mat av oss. Han har akut tandsten och trasiga övre hörntänder. Hans klor är väldigt långa och han har allvarliga skador på sina trampdynor efter att ha stått på metallstänger under de senaste åren.

Björnen Chinh räddad  från sin bur efter 20 år

Chinh har också kala fläckar i pälsen på huvudet från stereotypa beteenden (abnorma upprepande beteenden). Vi antar även att han har typiska sjukdomar relaterade till gallutvinning - men vi kommer att utföra en fullständig hälsokontroll under narkos inklusive en allmän klinisk undersökning, blodundersökning, röntgen, ultraljud och endoskopi på veterinärkliniken i vårt reservat."

World Animal Protections roll

Sedan 2006 har vi i samarbete med myndigheterna tillhandahållit utrustning och utbildning för att mikrochippa björnar i Vietnam, introducerat ny teknik för mikrochippning 2015 och arbetat med ett omfattande övervakningsprogram för gårdar, vilket fortsätter än i dag.

Tack vare denna övervakning beslagtas björnar som identifieras utan mikrochip och/eller registreringspapper, vilket gör dem olagliga. De flyttas sedan av myndigheterna till reservat. Gårdsinspektioner ger också vårt team möjlighet att övertala bönder att överlämna björnar till djurvänliga reservat.

Övervakningsprogrammet har varit en viktig del för att få Vietnam att stoppa björngallautvinningen och tack vare gemensamma ansträngningar finns det idag fler björnar på reservat än på gallgårdar.

Vårt mål är att säkerställa att den vietnamesiska regeringen stänger alla björnfarmer och räddar eventuella kvarvarande björnar till reservat före slutet av 2025, så att detta blir den sista generationen björnar som lider i fångenskap.

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection. Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Den brutala drevjakten på valar fortsätter i Färöarna

Nyheter

Havet vid Färöarna färgas återigen rött av blod. En ny säsong av den mycket kontroversiella valjakten har börjat. Hittills har runt 180 grindvalar dödats.

Inspirerande seminarium om djurvänlig turism

Nyheter

Många representanter för resebranschen deltog i svenska World Animal Protections seminarium i Stockholm om djurvänlig turism. Det blev en mycket inspirerande presentation av vad branschen kan göra för att skydda vilda djur.

172 000 kräver att Thailand förbjuder elefantavel

Nyheter

Tusentals elefanter tvingas i dag leva onaturliga liv i fångenskap för att underhålla turister i Thailand. World Animal Protection har därför överlämnat 172 000 namn från Sverige och 25 andra länder till den thailändska regeringen för att förhindra att elefanter föds in i lidande i turistindustrin.