Orangutanger som räddats från turistindustrin eller från ett liv som husdjur kan inte alltid klara sig ensamma i naturen.

En ö till orangutangerna

Nyheter

Orangutanger som räddats från turistindustrin eller från ett liv som husdjur kan inte alltid klara sig ensamma i naturen. Vi har bidragit till ett öreservat där de kan leva skyddat under resten av livet.

I flera städer i Asien lever orangutanger under eländiga förhållanden i fångenskap – i små burar eller i kort koppel, utan möjlighet att leva naturligt.

Lyckligtvis kan många av de räddade orangutangerna som kommit till vår indonesiska samarbetsorganisation Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) släppas ut i naturen. Men vissa har tagit så mycket fysisk och psykisk skada att de inte kan klara sig själva.

Därför har vi bidragit till byggandet av BOSF:s skyddade öreservat Badak Kecil Island Orangutan Sanctuary. Här kan orangutangerna nästan leva som i det fria. De första sex orangutangerna har nu flyttat till Badak Kecil och snart kommer ytterligare 24 orangutanger. En av de första orangutangerna på ön är 26-åriga Mama Lasa.

Möt Mama Lasa

Innan Mama Lasa kom till BOSF bodde hon under många år på en djurpark på Jakarta. Hon hade helt förlorat sin förmåga att leva som en vild orangutang – hon klarade inte av att klättra och bygga bo eller leka med andra orangutanger. Med tiden har Mama Lasa lärt sig orangutangers olika färdigheter, som att klättra i träd, men hon kommer inte kunna göra det i det vilda. Därför bestämdes det att hon skulle till Badak Kecil.

1022428

Veterinärbesiktning

Orangutangerna som ska till Badak Kecil måste först sitta i karantän. Detta för att säkerställa att de inte får med sig några sjukdomar till ön. På avresedagen blir de sövda och noggrant besiktade av veterinärer. På bilden är det veterinären Vivi Dwi Santi som ger Mama Lasa en sista besiktning i karantänområdet. Lyckligtvis är allt som det ska vara och Mama Lasas nya liv kan börja.

1022413

Hjälpande händer

Djurskötare på BOSF lämnar Mama Lasa i sin transportlåda så att hon kan påbörja nästa del av resan. Det finns mer än 400 hängivna anställda på BOSF. De tar hand om cirka 520 orangutanger vid organisationens två rehabiliteringscenter på Borneo: Nyaru Menteng och Samboja Lestari. Sedan 1991 har BOSF räddat mer än 2 000 orangutanger. Det beräknas finnas 57 350 orangutanger kvar i det vilda.

1022419

Resan

Badak Kecil ligger två timmar uppför floden från Nyaru Menteng rehabiliteringscenter. På bilden ser du Mama Lasa och Manis – en annan räddad orangutang – som reser i sina transportlådor i en traditionell klotok (flodbåt). De reser tillsammans med veterinärer och andra anställda på BOSF, som ser till att allt går bra när orangutangerna anländer till ön.

1022431

Och så levde de lyckligt

Mama Lasa har tryggt anlänt till Badak Kecil och springer in på en av matningsplattformarna på ön. Orangutangerna på Badak Kecil-reservatet kommer att tas om hand resten av livet. BOSF:s anställda ser till att de alltid har tillräckligt med mat och att de får veterinärvård när de behöver det. På ön finns plats för cirka 50 orangutanger som kan leva i en skyddad omgivning.

1022422

Här kan du se Mama Lasas resa till ön

På ön finns plats för cirka 50 orangutanger som kan leva i en skyddad omgivning.

Läs mer..