I fare for at sulte: Vi hjælper vilde dyr i Las Pumas

Vi hjälper vilda djur som riskerar svält i Las Pumas

Nyheter

Djuren i reservatet Las Pumas riskerade att svälta efter att orkanen Otto satt stopp för turistintäkterna. Vi har gett pengar till reservatet så att djuren kan få mat.

När orkanen Otto nådde Costa Rica i november 2016 var det inte bara ett stort antal husdjur och sällskapsdjur som vi satte in akuthjälp åt. Orkanen härjade i flera av de områden som turister ofta besöker. I ett av dessa områden ligger reservatet Las Pumas, som är hem för stora kattdjur, apor, fåglar och andra vilda djur. Utan intäkterna från turister hade reservatet inte längre råd att köpa mat åt djuren.

Vi har därför gett Las Pumas pengar till att mata djuren och vi kommer troligen behöva ge ett ytterligare tillskott i slutet av januari i år för att vara säkra på att djuren får tillräckligt med mat innan turisterna återvänder.

Vill du också hjälpa till? Ge en gåva här >> 

Du kan också SMS:a "Skydda Djuren" till 72970, så skänker du 150 kr till vårt arbete för djur drabbade av katastrofer. Eller swisha valfri summa till 9001744, skriv då "Katastrof" som meddelande. 

Las Pumas räddar och rehabiliterar vilda djur

Den ena delen av reservatet har fokus på att skapa de bästa levnadsvillkoren för de vilda djur som inte klarar sig själva i naturen. Här finns möjlighet för besökarna att lära sig vikten av att skydda vilda djur. Den andra delen är för de djur som kan rehabiliteras och återvända till det vilda. Hit får besökare inte tillträde.

Varje år tar Las Pumas emot omkring 150 djur. Många har hållits olagligt som husdjur och blivit konfiskerade. Dit kommer också regelbundet vrålapor, som fastnat i högspänningsledningar och fått elstötar.

I detta nu lever bland annat jaguarer, pumor, ozeloter, apor, vildsvin och andra däggdjur i reservatet, samt över 60 fåglar.

1018205

Jaguaren Curubanda

Jaguarer är en utrotningshotad djurart i Costa Rica. Så när en 10 månader gammal jaguarhona plötsligt dök upp på en familjs bakgård larmade de omedelbart myndigheterna. Myndigheterna tog kontakt med Las Pumas och transporterade  jaguaren – som döptes till Curubanda – till reservatet.

Curubanda var svag och utsvulten. Det visade sig att hon är skelögd och har mycket dålig syn. Därför kan hon inte fånga sitt byte själv.Curubandas mamma har troligen jagat åt henne tidigare men kan vara skjuten av krypskyttar. På egen tass kan Curubanda inte klara sig.

I dag är Curubanda fyra år gammal. Hon tillbringar största delen av dagen med att gömma sig mellan växterna och klättra och sova i träden. Hon är väldigt leksugen och älskar att leka med kokosnötter och papperspåsar.

1018208

Puman Bruno

Bruno är en femårig puma, som kom till reservatet när han bara var fem månader gammal. Några krypskyttar dödade Brunos mamma och sålde den lilla ungen till ägaren av en turistattraktion. Där skulle Bruno vara dragplåster för besökare.

Brunos ägare visste inte att den gulliga lilla ungen skulle växa sig så stor, så när Las Pumas tog kontakt med honom gick han med på att överlämna Bruno till reservatet.

Tyvärr kan Bruno aldrig sättas ut i naturen igen eftersom han blivit alldeles för beroende av människor. Men i reservatet kan han klättra högt upp i träden och höga ställningar och  han har ett vattenhjul där han plaskar runt och leker. Han älskar att leka med papperspåsar och spela ett slags fotboll med kokosnötter.

1018203

Margaykatterna Yoko, Nala och Tucita

De tre margaykattungarna Yoko, Nala och Tucita ankom till Las Pumas med kort tids mellanrum. Deras historier påminner om varandra. Alla har hittats ensamma utan sin mamma och människor har tagit dem med sig.

Dessvärre tror många människor att de räddar djurungar på detta sätt. Men ofta är ungarna inte övergivna. Mamman är ofta i närheten och jagar eller gömmer sig tills människorna försvunnit, så att hon kan återvända till sin unge.

Yoko levde en månad hos de människor som hittat honom innan han överlämnades till Las Pumas. Han vill nu väldigt gärna leva nära människor. Lyckligtvis finns två honor, Nala och Tucita, som är mycket självständiga och lär Yoko att leva som en vild margay.

Ungarna växer och utvecklas hela tiden. De leker och jagar varann och de lär sig att slåss på låtsas och försvara sin mat. De kan nu klättra ända upp i trädtopparna och om bara ett par månader kan de troligen sättas ut i naturen igen.

1018207

Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

Varje år tar Las Pumas emot omkring 150 djur. Många har hållits olagligt som husdjur och blivit konfiskerade.

Läs mer..