Elefant räddas från fångenskap

Delhis nya liv i reservatet Elephant Haven

Nyheter

Elefanten Delhi har fått byta sitt ensamma liv i en djurpark mot ett nytt liv i Europas första elefantreservat, Elephant Haven i Frankrike.

Toppfoto: Delhi i Elephant Haven. Kreditering: Elephant Haven

Delhi har tillbringat 36 år av sitt liv på Ústí nad Labem Zoo i Tjeckien, sedan hon kom dit från Vietnam när hon bara var tre år gammal. De senaste fyra åren har hon inte haft några andra elefanter att umgås med, efter att djurparkens andra elefanthona dog.

Elefanter är sociala flockdjur och därför får hon nu flytta till reservatet Elephant Haven i sydvästra Frankrike i stället. Här kan hon umgås med elefanthonan Gandhi, som också tidigare har levt ett djurparksliv.

Elefant räddas från fångenskap

Foto: Elephant Haven

En fransk oas

Med hjälp av våra supportrar har World Animal Protection hjälpt till att finansiera byggandet av Elephant Haven. Tanken är att reservatet ska bli en lugn plats för elefanter som tidigare hållits i djurparker och på cirkusar.

Här kan elefanterna få leva ett så naturligt liv som möjligt på ett 28 hektar stort område, med träd, buskar, gräs, porlande bäckar och en sjö att bada i. Besökare får inte ha någon direktkontakt med elefanterna. Det är bara tillåtet att titta på elefanterna på ett respektfullt avstånd, för att de inte ska bli störda i sin skyddade inhägnad.

Vi har betalat för transporten av Delhi från Tjeckien till Frankrike. Vi såg också till att en veterinär följde med och tog hand om henne, så att hon mådde bra under den nästan 30 timmar långa bilresan från djurparken.

Elefant räddas från fångenskap

Foto: Elephant Haven

Början på en fin vänskap

På kvällen den 24 augusti rullade lastbilen med Delhi in i Elephant Haven. Efter att ha tvekat lite, tog hon sig sedan ut ur transportcontainern. När hon kom in i elefanthuset var hon mindre försiktig och tog med god aptit för sig av de läckerheter som väntade på henne där.

Efter att hon fått sova ut efter den långa resan, fick hon redan dagen efter möjlighet att träffa Gandhi för första gången. För att elefanterna skulle kunna lära känna varandra i lugn och ro hade de ett staket emellan sig.

Det blev ett mycket lyckat första möte. De två elefanterna började snabbt kommunicera med varandra, både med ljud och genom att försiktigt röra vid varandras snablar. Tony Verhulst och Sofie Goetghebeur, som grundade och driver Elephant Haven, tvivlar inte på att det är början på en fin gemenskap.

Elefant räddas från fångenskap

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protections insatser för djuren hade inte varit möjliga utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi vill få bort dagens onaturliga och brutala djurfabriker i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.

Vi är mycket tacksamma om du stödjer World Animal Protections arbete för djuren. Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare värld. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

World Animal Protections insatser för djuren hade inte varit möjliga utan bidragen från våra supportrar

Läs mer..