Pressmeddelande: Pionjärprojekt för elefantvänlig turism i Thailand

Nyheter

Elefantparken Happy Elephant Care i Chiang Mai, Thailand har skrivit under ett avtal för att bli en genuint elefantvänlig turistattraktion. Detta innebär bland annat att all närkontakt mellan elefanter och turister ska bort.

Den internationella djurskyddsorganisationen World Animal Protection ligger bakom elefantparkens förändring, tillsammans med ledande researrangörer som TUI Group, Thomas Cook Group med flera.

Många elefantattraktioner runtom Thailand erbjuder fortfarande elefantridning, som bara är möjlig genom brutal och intensiv träning för att göra djuren fogliga. En enkätundersökning från 2017 visade att människor som anser att elefantridning är acceptabelt har sjunkit med 9% på bara tre år, från 53 % till 44 %. Undersökningen visade också att åtta av tio (80%) av turisterna skulle föredra att se elefanterna i sin naturliga miljö, vilket visar att elefantvänlig turism är på uppgång.

Fram tills helt nyligen var det möjligt att komma i närkontakt med elefanterna på Happy Elephant Care. Turister kunde rida på dem, bada och mata dem. Men nu blir det alltså slut på detta. Elefantparkens omvandling innebär att elefanterna kommer att kunna bete sig som de skulle i det vilda; ströva fritt, äta gräs och kvistar, bada i lera, sand och vatten – allt medan turisterna får uppleva djuren på tryggt avstånd.

- Med stöd av våra supportrar och världens ledande reseföretag är detta avtal en milstolpe för World Animal Protection. Det kommer att bevisa att elefantvänliga attraktioner är kommersiellt gångbara och uppmuntra elefantattraktionernas ägare att värdesätta och ta hand om sina djur. Happy Elephant Care blir banbrytande för både elefanter och turister – ett konkret exempel på en turistattraktion där elefanter kan bete sig naturligt, säger Steve McIvor, World Animal Protections högsta chef.

- Elefanter hör hemma i det vilda, något som de flesta svenska researrangörer har insett. Happy Elephant Care, med elefanter från turist- och timmerindustrin, visar att elefantvänliga attraktioner är möjliga utan skadliga interaktioner med människor, säger Julia Engqvist, kampanjsansvarig på World Animal Protection Sverige.

Happy Elephant Care beräknas vara klar med omvandlingen i början av 2019.

Bilder och filmer finns här. Stillbilderna är tagna av World Animal Protection/Nick Axelrod.

 

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden