Bläckfisk hänger på tork

Stopp för bläckfiskuppfödning i USA

Nyheter

Amerikanska myndigheter stänger nu USA:s enda uppfödningsanläggning för bläckfiskar, Kanaloa Octopus Farm i Hawaii.

Beslutet kommer drygt ett år efter att djurvälfärdsorganisationen Compassion in World Farming först krävde att uppfödningen skulle stoppas. Förutom planer på att använda bläckfiskarna för tillverkning av matprodukter, har uppfödningen också varit en turistattraktion och forskningsanläggning.

I ett brev – som fått mycket medieuppmärksamhet och skapat häftig kritik mot anläggningen – krävde organisationen att Hawaiis guvernör skulle se till att den grymma uppfödningen avvecklades. Unga bläckfiskar har fångats i havet och sedan stängs in och blivit uppgödda i anläggningens vattentankar. Turister har fått ha närkontakt med dem, genom att mata och klappa dem.

Julia Engqvist, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är mycket glädjande att Compassion in World Farming drivit på den här avvecklingen av bläckfiskuppfödning i USA. Bläckfiskar är vilda djur som hör hemma i frihet i haven – inte instängda i djurfabriker. Att hålla bläckfiskar i anläggningar för köttproduktion och för att roa turister är helt oförenligt med en respektfull djurvälfärd.”

Krav på EU-förbud

Samarbetsorganisationen Eurogroup for Animals, som både World Animal Protection och Compassion for World Farming är medlemmar i, uppmanade förra året EU att förbjuda bläckfiskuppfödning för livsmedelsproduktion.

Den direkta bakgrunden till den här uppmaningen var företaget Nueva Pescanovas planer på att bygga en anläggning för bläckfiskuppfödning i Las Palmas de Canaria i Spanien.

Julia Engqvist säger:

”Förutom att införa ett uppfödningsförbud för bläckfiskar måste EU också sända en tydlig djurvänlig signal till andra länder – genom att stoppa all import till EU-länder av produkter från bläckfiskuppfödning. EU bör i stället utveckla sin djurvälfärdspolitik, med insatser för att skydda bläckfiskarna i deras naturliga livsmiljöer.”

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för en djurvänligare värld hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Bläckfiskar är vilda djur som hör hemma i frihet i haven – inte instängda i djurfabriker.

Läs mer..