blue whale swimming in ocean

Valköttsindustrin på offensiven i Japan

Nyheter

Aftonbladet rapporterar om en mycket oroande tendens i Japan: valköttsindustrin har satt igång en försäljningskampanj för att förbättra sitt skamfilade rykte och sälja mer valkött.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är mycket beklagligt att Japan fortsätter med sin valjakt. Att valköttsindustrin nu försöker flytta fram sina positioner är ett steg i helt fel riktning. Men förhoppningsvis kommer den starka opinionen mot den här grymma jakten leda till att fler konsumenter tar avstånd från valkött. Målet måste vara att valar ska få leva i fred i världshaven, utan att bli stressade och dödade av valfångstfartyg.”

Den internationella valkommissionen IWC beslutade redan 1986 om ett stopp för kommersiell valjakt av djurskyddsskäl. Bestånden av hotade valar hade då nått en kritiskt låg nivå. Till skillnad mot Norge accepterade Japan förbudet, men fortsatte samtidigt med valjakt ”i vetenskapligt syfte”.

Japan lämnade sedan IWC 2019 och började återigen med kommersiell valjakt. Under 2022 dödade valjägare 270 valar runt den japanska kusten. Valindustrin hoppas att snart kunna få jaga ännu fler, men hittills har försäljningen av valkött gått ganska trögt.

Valköttsautomater

Den japanska valköttsindustrin har haft stora problem med att marknadsföra sina produkter på grund av ett starkt motstånd från djurvälfärdsorganisationer. Kritiken har gjort att många matvaruaffärer inte vill plocka in det omstridda köttet i sitt sortiment.

Valköttsindustrin satsar därför nu på ett nytt sätt att vinna marknadsandelar: försäljningsautomater. I obemannade butiker i Tokyo och grannstaden Yokohama kan kunderna själva knappa in vilka frysta valköttsprodukter de vill ha, betala och ta dem med sig.

Företaget Kyodo Senpaku ser det här som en viktig kampanjinsats för att förbättra valköttets popularitet i Japan. Enligt industrin själv har konceptet varit mycket framgångsrikt och hoppingivande inför framtiden. Kyodo Senpaku hoppas att fram till 2028 kunna installera valköttsautomater på hundra orter runt om i hela landet.

Havsreservat

World Animal Protection arbetar för att vilda djur som valar ska få leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Som ett led i det arbetet stödjer vi de insatser som World Cetacean Alliance gör sedan 2019 för att upprätta havsreservat för valar och delfiner runt om i världen, så kallade Whale Heritage Sites.

För närvarande finns totalt fem havsreservat som har fått status som Whale Heritage Site: Tenerife-La Gomera Marine Area i Spanien, Dana Point i USA, Hervey Bay i Australien och Algoa Bay och Bluff, som bägge två finns i Sydafrika.

För att få utmärkelsen Whale Heritage Site måste reservaten åta sig att skapa en trygg miljö åt valar och delfiner, där de får utlopp för sina naturliga beteenden. Besökare har möjlighet uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt, genom att titta på dem på avstånd utan att störa dem. Statusen som Whale Heritage Site ger därmed turistbranschen nya möjligheter att stödja platser som både är djurvänliga och värnar om en hållbar havsmiljö.

humpback whales

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för en djurvänligare värld hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Målet måste vara att valar ska få leva i fred i världshaven, utan att bli stressade och dödade av valfångstfartyg.

Läs mer..