Svenskarna vill ha djurvänliga resebolag

Ny Novus-undersökning: Svenskarna vill ha djurvänliga resebolag

Nyheter

Nästan nio av tio svenskar anser att reseföretag har ett ansvar att inte marknadsföra underhållning med vilda djur. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av World Animal Protection Sverige.

Många turister åker till Thailand och andra länder i Asien för att rida på elefanter, ta selfies med tigrar eller titta på delfinshower. Att vilda djur används för underhållning i turistindustrin innebär att de tvingas leva mycket onaturliga liv i fångenskap.

A tourist poses for a photo with an elephant after it performed in a show in Thailand. World AnimalProtection believes that wildlife should be left in the wild

För att de ska kunna användas för underhållning måste de först tränas, så att de lyder skötarnas kommandon och vänjer sig vid att ha människor omkring sig. Det kan handla om allt från att djuren lockas att göra som tränarna vill med mat som belöning till att de blir brutalt misshandlade om de inte lyder.

World Animal Protection arbetar för att stoppa det här utnyttjandet av vilda djur. En ny Novus-undersökning visar att det arbetet har ett grundmurat stöd hos svenska folket.

En överväldigande majoritet på nästan nio av tio svenskar (87 procent) tycker att reseföretag borde ta större ansvar för hur vilda djur behandlas på turistorter. Företagen borde varken marknadsföra eller sälja biljetter till underhållning med vilda djur. Endast sju procent menar att det inte är reseföretagets ansvar. 

Lina Dahl, som är kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger: 

”Det är otroligt glädjande att så många potentiella resenärer vill att resebolagen agerar för att skydda vilda djur från underhållning som shower och närkontakt med människor. Den starka folkopinionen är ett tydligt budskap till reseföretagen att anta djurvänliga riktlinjer för sin verksamhet. I stället för djurunderhållning kan de erbjuda turister att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö i frihet eller i djurvänliga reservat”.

Sju av tio för förbud

Av Novus-undersökningen framgår också att svenskarna tycker att de politiska makthavarna borde ta i med hårdhandskarna för att stoppa underhållning med vilda djur. Många vill till och med ha ett förbud i Thailand och andra länder i Asien där det är vanligt med vilda djur i fångenskap på turistorter.

Drygt två av tre av de tillfrågade (68 procent) anser att föreställningar med vilda djur borde vara olagliga på semesterorter i Asien. Särskilt starkt är motståndet bland de tillfrågade kvinnorna: hela 80 procent. Bara 17 procent säger blankt nej till ett förbud.

I Aqualand på Tenerife kan de besøgende få taget billeder med delfinerne.

När det gäller det populära turistmålet Thailand är ännu fler kritiska mot hur djuren behandlas och anser att de thailändska politikerna borde sätta ner foten. Av de tillfrågade tycker 71 procent att Thailand borde införa ett nationellt förbud mot underhållning med vilda djur.

Lina Dahl säger:

”Att runt sju av tio vill ha ett förbud mot underhållning med vilda djur visar att många genomskådat den glättiga turistreklamen om djurunderhållning som något kul för både djur och besökare. Förhoppningsvis speglar den här inställningen en trend som kommer att göra djurunderhållningen mindre lönsam, så att populära resmål tvingas bli mer djurvänliga för att inte förlora betydande turistinkomster. Kort sagt visar undersökningen att svenskarna vill att både resebolag och politiker ska slå vakt om de vilda djurens välfärd. Det är ett mycket hoppfullt resultat”.

Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat för den aktuella målgruppen. Under perioden 30 november till 7 december 2023 intervjuades 1037 personer, 18–84 år.

Läs hela undersökningen här

 

Vill du vara med och skapa en djurvänligare värld?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i matindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djur! 

 

 

 


 

 

Den starka folkopinionen är ett tydligt budskap till reseföretagen att anta djurvänliga riktlinjer för sin verksamhet.

Läs mer..