Tillykke til vores rumænske bjørnereservat

Grattis till vårt rumänska björnreservat!

Nyheter

Björnar som har levt under sämsta tänkbara förhållanden i fångenskap har nu haft en fristad i Zarnesti, Rumänien i tio år! Det firar vi tillsammans med en skådespelare från Harry Potter-filmerna.

Björnreservatet, som vi har byggt tillsammans med vår lokala samarbetsorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP), räddar björnarna och ger dem ett tryggt och gott liv i vacker och naturlig miljö. 

I dag lördag den 17 oktober firas reservatets 10-årsjubileum.

Harry Potter-stjärna firar reservatet

Luna Lovegood från Harry Potter-filmerna – eller Evanna Lynch, som skådespelaren heter i verkligheten – är en stor djurvän som stöttar vårt arbete. Hon har rest till björnreservatet i Zarnesti för att vara med och fira att vi i 10 år har tagit oss an Rumäniens björnar.

Evannas Twitter-profil kan du följa hennes uppdateringar under besöket.

zarnesti-10-ar-161015

84 räddade björnar

I Rumänien fångas björnungar så att de kan användas till underhålning och som turistattraktioner, till exempel genom att låta dem sitta i burar utanför restauranger. Lyckligtvis sker det i långt mindre skala i dag än för 10 år sedan, då vi startade arbetet för att rädda björnarna.

De björnar som används till underhållning behandlas så illa från det att de är små att det påverkar dem under hela deras liv. Vi byggde reservatet eftersom vi hittat 40 björnar som levde ett uselt liv i pyttesmå rostiga byrar på olika platser i Rumänien. Christi och Lydia var de första två björnarna som vi räddade.

AMP har räddat 84 björnar sedan 2005. Fyra av dem har sedan dess dött av ålderdom medan de kvarvarande 80 lever i högsta välmåga. Björnarna får veterinärbehandling när de behöver och de kan röra sig fritt på ett 30 hektar stort skogsområde. 

zarnesti-10-ar-161015-2
Läs mer om vårt arbete för att rädda björnarna i Rumänien >> 
Läs mer..