Björnar i fångenskap i Rumänien

Problem

  • I Rumäniens djurparker lever björnarna ofta under hemska förhållanden
  • På andra platser i landet hålls björnar olagligt instängda av privatpersoner, till exempel för att locka turister eller besökare till restauranger
  • Efter flera år i fångenskap kan björnen inte klara sig själv i det vilda.

Lösning

  • Björnarna ska räddas från de eländiga förhållandena i fångenskap
  • De ska komma till ett reservat, där de kan få sina naturliga behov uppfyllda och leva ett riktigt björnliv.

Detta gör vi

  • Vi letar upp och identifierar björnar som lever under dåliga förhållanden och behöver hjälp
  • Vi räddar björnarna och ger dem ett nytt liv i ett reservat, där de får en ny chans till ett bra liv.

Hjälp oss rädda björnarna

Stöd vårt arbete för att rädda björnarna. När du ger en gåva använder vi ditt bidrag där hjälpbehovet är störst till olika djur runtom i världen, som vårt arbete för att få björnar fria efter ett liv i fångenskap.

 

Tillsammans kan vi sätta stopp för de rumänska björnarnas lidande

Björnarnas livsvillkor i fångenskap

I Rumäniens djurparker lever björnarna ofta i små, slitna burar. De har inte möjlighet att bete sig naturligt i de deprimerande miljöerna, som ofta består av betong och järngaller.

De björnar som hålls olagligt i fångenskap vid exempelvis butiker, restauranger eller hotell, där de fungerar som ett slags turistattraktion, lever också under usla förhållanden. De får inte den vård och omsorg och inte heller den mat som de behöver.

Många av björnarna visar tecken på stress som orsakas av den onaturliga miljön. Några biter i järngallret eller skrapar i betonggolvet, vilket skadar deras tänder och klor. Andra björnar vandrar oroligt fram och tillbaka i samma mönster eller står och gungar på ett ställe.

Ett naturligt björnliv

Tillsammans med vår lokala samarbetsorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) arbetar vi för att ge björnarna ett bättre liv i björnreservatet i Zarnesti. Här kan de leva ett liv som liknar det vilda björnar lever: De kan klättra i träd, bada i bassänger, umgås med andra björnar och gå i ide på vintern.

Befria fem björnar i fångenskap

En privatperson i Rumänien håller fem björnar olagligt inspärrade. Kräv att myndigheterna konfiskerar björnarna – skriv under nu!

Berätta för världen: