Björnar i fångenskap i Rumänien

I Rumäniens djurparker lever björnarna ofta under hemska förhållanden i små, slitna burar. 

De har inte möjlighet att bete sig naturligt i de deprimerande miljöerna, som ofta består av betong och järngaller.

På andra platser i landet hålls björnar olagligt instängda av privatpersoner, till exempel för att locka turister eller besökare till restauranger. De får inte den vård och omsorg och inte heller den mat som de behöver.

Björnarnas livsvillkor i fångenskap

Många av björnarna visar tecken på stress som orsakas av den onaturliga miljön. Några biter i järngallret eller skrapar i betonggolvet, vilket skadar deras tänder och klor. Andra björnar vandrar oroligt fram och tillbaka i samma mönster eller står och gungar på ett ställe.

Efter flera år i fångenskap kan björnen inte klara sig själv i det vilda.

Vi kan ge dem ett naturligt björnliv

Vi letar upp och björnar som lever under dåliga förhållanden och behöver hjälp. Vi räddar björnarna och ger dem ett nytt liv i ett reservat, där de får en ny chans till ett bra liv.

Tillsammans med vår lokala samarbetsorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) kan vi ge björnarna ett bättre liv i björnreservatet i Zarnesti. Här kan de leva ett liv som liknar det vilda björnar lever: De kan klättra i träd, bada i bassänger, umgås med andra björnar och gå i ide på vintern.

Vill du vara med och skydda utsatta djur?

Stöd nu

Berätta för världen:

11 juli 2018
För några veckor sedan fördes en liten fyra månader gammal björnhona till det rumänska reservatet efter att den hittats ensam i en skog nära Brasov
15 juni 2018
Den sista dansbjörnen i Nepal har fått tillbringa fyra hemska månader i en undermålig djurpark i Nepal. Nu kommer den äntligen att släppas fri och transporteras till ett reservat i Indien som specialiserat sig på läppbjörnar.
26 maj 2018
Det är ett tungt och långsiktigt arbete att rädda de björnar som använts som dansbjörnar och i björnhets – men ibland får vi uppleva flera framgångar på en gång. I april i år lyckades vi rädda hela fem björnar
09 maj 2018
Efter att ha tillbringat 20 år i en betongbur har Anca nu äntligen fått gräs under tassarna. Vår lokala samarbetsorganisation har räddat björnen och tagit med henne till reservatet som vi finansierar i Zarnesti, Rumänien.
16 mars 2018
Vi hjälpte till att rädda Nepals sista dansbjörnar, Rangila och Sridevi, i december. Men vi är förkrossade över att få veta att de togs till en undermålig djurpark där Sridevi avled.
23 december 2017
I år kan Gitte Buchhave, som är styrelseordförande för World Animal Protection Sverige och chef för World Animal Protection Danmark, fira 25-årsjubileum. Under alla dessa år har björnarna haft en särskild plats i hennes hjärta – och tidigare i år fick hon tillfälle att besöka björnarna i Rumänien.
22 december 2017
Tillsammans med Jane Goodall Institute of Nepal och nepalesisk polis har vi räddat två plågade kragbjörnar, Rangila and Sridevi, under tisdagsnatten (19 december). De är nu på väg till reservatet Parsa National Park i Nepal, där de slipper lida
23 september 2017
Björnreservatets nyaste invånare saknar ett framben och hans kropp bär tydliga spår av den misshandel han varit utsatt för. Men i reservatet får han en ny chans i livet.