Et af de mange smukke kystområder på Azorerne

Följ med till det djurvänliga havsreservatet vid Teneriffa

Blogg

Skrivet av

Vid spanska Teneriffa finns ett av sex djurvänliga havsreservat i världen som har status som Whale Heritage Site. Vi stödjer det här arbetet och vår danska medarbetare Stephanie Kruuse Klausen besökte nyligen Teneriffa för att se djuren på plats. Här är hennes berättelse.

Whale Heritage Site" är en certifiering av olika platser som vi gör tillsammans med World Cetacean Alliance. World Animal Protection bidrar ekonomiskt för att se till att det finns djurvänliga alternativ till underhållning med delfiner och andra valdjur i fångenskap.

Beroende på årstid kan du se upp till 23 valdjursarter vid Teneriffa. Först ser du inga valar alls. Sedan syns en fena eller stjärt över vattenytan – och så plötsligt finns det valar överallt! Jag såg delfiner, grindvalar och havssköldpaddor under min resa,

Vi tittade på dem på avstånd givetvis, för att inte störa dem. I allmänhet stängdes båtmotorn av varje gång vi såg valar och delfiner. På så sätt kunde djuren själva bestämma om de ville hålla avstånd eller komma nära båten.

Många simmade mot oss. Det var en minnesvärd upplevelse – du ser de här fascinerande djuren samtidigt som du är medveten om att de också ser dig och låter dig uppleva dem på nära håll. Det var fantastiskt!

”Barnkammare” och ”valprat”

Flera gånger under resan såg jag grindvalshonor med sina ungar och även honor som tog hand om ungarna i ”barnkammare”.

När mammorna dök ner djupt i havet för att fånga bläckfisk klarade ungarna inte av att följa med dem. Därför lämnades de tillsammans över vattenytan, med äldre honor som hade ett vakande öga på dem. Ungarna var väldigt intresserade av oss och vår båt.

Något som gjorde starkt intryck på mig var när jag fick lyssna på hur valarna ”pratade” med varandra under vattenytan. På vår båt fanns en hydrofon – en mikrofon som kunde fånga uppvalarnas ekopejling. Det gjorde hela upplevelsen mer levande och nära. Samtidigt som vi såg valarna simma mot oss kunde vi höra hur de kommunicerade med varandra och undersökte båten.

Totalt sex havsreservat

Förutom Teneriffa har för närvarande fem andra havsreservat status som Whale Heritage Site: portugisiska Azorerna, Dana Point i USA, Hervey Bay i Australien och Algoa Bay och the Bluff, som båda finns i Sydafrika.

Statusen som Whale Heritage Site ger turistbranschen nya möjligheter att stödja platser som värnar om den marina miljön och biologiska mångfalden. Det är en tydlig konsumentupplysning, som gör det lättare för turister att välja djurvänliga resmål med en ansvarsfull val- och delfinskådning. Där kan man uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt i deras naturliga miljö.

För att kvalificera sig för utmärkelsen Whale Heritage Site måste kandidaterna uppfylla en rad kriterier. Det handlar om förmågan att skydda valar och delfiner genom att skapa ansvarsfulla och långsiktiga relationer till djuren. För att en plats ska uppfylla statusen som Whale Heritage Site krävs ett brett åtagande:

  • Att visa respekt för valar och delfiner genom att titta på dem på avstånd
  • Att uppmuntra  respektfull samexistens mellan människor, valar och delfiner
  • Att bedriva forskning och utbildning
  • Att verka för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurens lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi till en mer hållbar planet, med mindre klimatförändringar och smittspridning mellan djur och människor.

Våra insatser för djuren hade inte varit möjliga utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Läs mer..