Elephants at Amber Fort in India

Pressmeddelande: Amberfortets elefantridning innebär grovt djurplågeri

Nyheter

Elefanterna saknar vatten, får dålig föda och har skador på ryggen och trampdynorna. Amberfortet är en stor turistattraktion men också stort djurplågeri.

På Amberfortet i den indiska delstaten Rajastan finns runt 114 elefanter att rida på för de 5 000 turisterna som kommer dit varje dag. Dessa elefanter har antingen tagits från sina mödrar när de var små eller inhandlats illegalt.

- Idag på Elefanternas dag finns det anledning att tänka extra på dem. I Indien finns över 3 000 elefanter i fångenskap – i djurparker, hos privatpersoner, på religiösa institutioner eller som turistattraktioner. Elefanter är intelligenta och sociala varelser och deras behov tillgodoses inte, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.

Djurvälfärdsproblemen på Amberfortet är följande:

  • Nio av tio elefanter har en eller flera åkommor: Problem med trampdynorna, var runt ögonen, skador på ryggen. De blir rutinmässigt slagna när de inte lyder order från elefantskötarna eller inte går tillräckligt sakta.

  • De får också dålig mat, främst bröd och sockerrör. I naturen äter de hundratals kilo växtlighet som gräs, plantor, rötter, bark och frukter. Deras diet saknar näring och är enformig.

  • Sju av tio elefanter saknar eller får inte tillräckligt med vatten.

  • Temperatursvängningarna är påfrestande för elefanterna

  • Den branta terrängen är svår och de lider också av att gå på livligt trafikerade asfaltsvägar. 

- Under 2009 begränsades elefantridningen på fortet och det bestämdes att djuren behövde skugga och vatten. Men ingen kontrollerar att detta efterlevs och våra undersökningar har visat att det sker övertramp varje dag, berättar Roger Pettersson men tror på en förändring:

- Problemet har till och med nått Indiens högsta domstol, som kan komma att förbjuda elefantridning i Goa och Rajastan. Om den gör det påverkas genast elefanterna på Amberfortet,

Nu har dessutom 108 researrangörer runt om i världen blivit elefantvänliga och över en halv miljon människor har skrivit på vår namninsamling för att få TripAdvisor att sluta tjäna pengar på skadliga attraktioner med vilda djur.

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden