Elephants sparring in a national park in Kenya.

Tyska resebranschorganisationen DRV rekommenderar att undvika direktkontakt med elefanter

Nyheter

Med vårt stöd har tyska researrangörers branschorganisation DRV publicerat information som ska styra turister till elefantvänliga alternativ.

Nästa stora framgång för de vilda djuren i turistindustrin: Den tyska resebranschorganisationen DRV har samarbetat med oss för att bidra till att skydda elefanter som lider i turistindustrin. 

Vi har informerat DRV under de senaste åren och gett riktlinjer för ansvarsfull elefantturism. Organisationen har nu publicerat information på sin hemsida som hjälper medlemsföretagen att skydda elefanters välfärd. Syftet är också att styra resenärer mot mer elefantvänliga alternativ. 

Bättre liv för elefanter

DRV:s 4 000 medlemmar representerar 85 procent av den tyska reseindustrin och välkända namn som TUI, DER Touristik GmbH och Thomas Cook AG.

Informationen ökar medvetenheten bland researrangörer i Tyskland om att elefanter som används som turistattraktioner ofta lider av dålig behandling, ohälsa och livslånga skador.

Informationen innehåller:

  • tydliga kriterier på hur man kan känna igen elefantvänliga attraktioner 
  • rekommendationer om att undvika direkt kontakt mellan turister och elefanter, som att rida eller klappa
  • rekommendationer om att undvika att erbjuda föreställningar med onaturliga aktiviteter, som målande elefanter eller elefanter som spelar polo

Kathleen Frech, vår europeiska kampanjmedarbete i Tyskland, vägledde DRV om deras riktlinjer.

Hon säger: “Att sätta elefanters välfärd främst när man tipsar sina medlemmar om vilka utflykter de ska erbjuda är ett stort steg framåt. DRV:s information är tydlig och handlingsinriktad. Den har kraften att ändra normerna bland de tyska researrangörerna och kan leda till en långsiktig positiv förändring för tusentals elefanter i turistindustrin världen över.”

Skyddar världens vilda djur

DRV är den senaste av ett växande antal inflytelserika intressenter i resebranschen som vill bidra till att stoppa lidandet för elefanter i turistindustrin. Vi engagerar oss i den globala reseindustrin och vill ha utfästelser för att arrangörer slutar skicka turister till anläggningar där de kan rida på elefanter eller se shower där elefanter tvingas uppträda.

Över 100 globala reseföretag har redan förbundit sig att inte längre erbjuda sina kunder besök till attraktioner med elefantridning och -shower. I Sverige har alla tre stora charterbolagen: Apollo, Ving och Fritidsresor – gjort den utfästelsen.

Denna vecka firar vi också att efter 558 000 supportrar skrivit under vår namninsamling till TripAdvisor, har resesajten meddelat att den kommer att sluta sälja biljetter till några av världens grymmaste turistattraktioner.

Researrangörer kan bidra till elefantvänlig turism genom att anta kriterier som dem DRV föreslår. Om du är en researrangör och vill vara med i listan över elefantvänliga företag, kontakta oss.

Läs mer om vårt arbete för djurvänlig turism >>

“Att sätta elefanters välfärd främst när man tipsar sina medlemmar om vilka utflykter de ska erbjuda är ett stort steg framåt. DRV:s information är tydlig och handlingsinriktad. Kathleen Frech, vår europeiska kampanjmedarbete i Tyskland.