Nye bjørne i Zarnesti-reservatet

Marinel och Mogli räddade från ett liv bakom galler

Nyheter

I juli lyckades vi rädda Marinel och Mogli – två björnar som i åratal levt ett eländigt liv i en liten rostig bur på Resita Zoo i södra Rumänien.

Den 16 år gamla hanbjörnen Marinel och honbjörnen Mogli, som är 13 år, delade tidigare bur med björnen Terra och hennes unge Pluto, som vi räddade 2014. Marinel är faktiskt far till Pluto.

marinel-fra-zoo-til-reservat
 Marinel i karantänområdet

När vi räddade Terra och Pluto vägrade Resita Zoo att också överlämna Marinel och Mogli till oss. Men vår rumänska samarbetsorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) satte under tre års tid press på djurparken. Efter att media och de lokala myndigheterna blev inblandade har vi nu äntligen lyckats ge björnarna ett nytt liv i Zarnesti-reservatet.

Ett långt liv i fångenskap

Marinel och Mogli har levt i djurparken sedan de var små. De kan knappast komma ihåg hur det känns att ha gräs under trampdynorna i stället för ett hårt cementgolv.

De två björnarna fick mer plats i buren efter att vi räddat Terra och Pluto, men de hade inget som påminde om ett riktigt björnliv. De kunde inte klättra i träd, leka i bassänger eller vila sig i mjukt gräs.

zarnesti-rumaenien

Det bådar gott för de båda björnarna

Just nu befinner sig björnarna i reservatets karantänområde, där de kan njuta av frisk luft, de spännande dofterna och ljuden från naturen. 

Nye bjørne i Zarnesti-reservatet


Mogli i det höga gräset

En del björnar ankommer till reservatet i mycket dåligt skick efter många års fångenskap och några björnar vandrar i början håglöst runt i cirklar, som om de fortfarande befann sig i sin lilla bur – ett tydligt tecken på hur traumatiserande livet i fångenskap har varit för dem. Men lyckligtvis är Marinel och Mogli både friska och pigga och verkar inte alltför påverkade av de usla förhållanden som de hittills har levt under.

Båda björnarna är fortfarande oroliga och på sin vakt i sina nya omgivningar. Vi räknar dock med att de snart ska börja njuta av sitt nya liv i skogsreservatets trygga miljö.

Läs mer om vårt arbete för att rädda björnarna i Rumänien >>

Båda björnarna är fortfarande oroliga och på sin vakt i sina nya omgivningar.

Läs mer..