Betar på nerbränd och sotig mark.

Djur och miljö förlorare i avtal mellan EU och Sydamerika

Nyheter

Efter 25 års förhandlande har EU slutit ett handelsavtal med de så kallade Mercosur-länderna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. World Animal Protection och Eurogroup for Animals varnar nu för att överenskommelsen kan bidra till ökade djurskydds- och miljöproblem och kräver därför att EU stoppar avtalet.

Roger Pettersson, generalsekreterare i svenska World Animal Protection, säger:  

Vi är inte emot handel mellan staterdet kan vara ett medel för att höja standarden på djurskyddet världen över – men Mercosur-avtalet är mycket oroväckande när det gäller djurskydd och miljöpolitik. Vi uppmanar därför EU att stoppa den nuvarande avtalstexten. Ett godtagbart avtal måste slå fast att samma djurskyddskrav som i EU ska gälla för handelsutbytet med de här länderna. Vi vill också se skarpa formuleringar för att minska djurindustrins katastrofala miljöpåverkan med skogsskövling i Brasilien. Avtalet borde dessutom betona den nödvändiga omställningen till ett mer hållbart och hälsosamt livsmedelssystem, för djur, människor och hela planeten.  

Mer kyckling- och nötkött till EU  

Om avtalet träder i kraft skulle det ge Mercosur-länderna tillåtelse att sälja stora mängder kycklingkött och nötkött till EU:s medlemsstater med mycket fördelaktiga villkor. En ökad export till EU kan snabbt accelerera de stora problem som finns i djurindustrin i Sydamerika.   

djurtransport

Djurskyddskraven i Mercosur-länderna är betydligt lägre än i EU. Avtalet kan innebära ökat lidande för många djur. Både för djur i livsmedelsindustrins djurfabriker och vilda djur, som finns i Amazonas och andra områden i Brasilien där skog hänsynslöst skövlas för att ge plats åt djurindustrins verksamhet  

djurtransport
Roger Pettersson säger:
 

Vi har under många år arbetat för att höja djurskyddskraven i EU och efter valet till Europaparlamentet i somras har EU-kommissionen glädjande nog för första gången någonsin fått en kommissionär med ansvar för djurskydd. Om den europeiska livsmedelsindustrin till följd av Mercosur-avtalet får stor konkurrens av billigt kött som producerats med lägre djurskyddskrav i Sydamerika skulle det kunna försvåra möjligheterna att förbättra djurens situation i EU. Vi måste stoppa en sådan utveckling och i stället arbeta för att höja djurskyddskraven i EU, Sydamerika och globalt. 

 

 Var med och skapa en djurvänligare värld!

World Animal Protection är en världsomfattande djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har kontor från Kina till USA och har funnits i Sverige sedan 2010.  

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.  

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection  

Var med och hjälp djuren – du behövs!

 

Bli gåvogivare  

 

 

Läs mer..

Pälsskandal i Finland borde skynda på EU-förbud

Nyheter

Djurskyddsorganisationerna Humane Society International och Oikeutta Eläimille har dokumenterat fruktansvärda förhållanden för pälsdjur på finska pälsfarmer. World Animal Protection hoppas att skandalen skyndar på ett EU-beslut om att stänga ner pälsindustrin. Ett sådant förslag ligger just nu på EU-kommissionens bord.

Sverige måste följa trenden att stoppa delfinshower

Nyheter

Belgien är nu det tionde landet i världen som stoppar delfinunderhållning. Men i Sverige är delfinshower fortfarande lagliga. World Animal Protection uppmanar Kolmården att snarast uppfylla sitt snart tre år gamla löfte att sluta med showerna. Dessutom bör Sverige följa den djurvänliga trenden att förbjuda delfiner i fångenskap.

Stort stöd för kors betesrätt i riksdags- seminarium

Nyheter

Kosläppen på vårarna har blivit en folkkär symbol för svenskt djurskydd. Den rätten är nu hotad av en ny statlig utredning. Men när World Animal Protection och andra i ”Jag vill beta”-kampanjen nyligen besökte Riksdagens Djurskyddsforum fanns ett brett politiskt stöd för betesrätten.