Elefant räddas från fångenskap

Delhi och Gandhi trivs i Europas enda elefantreservat

Blogg

Skrivet av

I Frankrike har Sofie Goetghebeur och Tony Verhulst skapat Europas enda reservat för elefanter. Bland annat med stöd från World Animal Protection. I slutet av förra året flyttade Gandhi in – och nu har hon fått sällskap av en ny elefanthona: Delhi.

Både Sofie Goetghebeur och Tony Verhulst har erfarenhet av elefanter från sin tid som anställda på Antwerp Zoo i Belgien. De har startat Elephant Haven som en lugn och trygg plats för elefanter som behöver ett nytt hem, efter att tidigare ha uppträtt på cirkusar eller hållits i djurparker i Europa.

För tyvärr är det inte alltid möjligt att återanpassa elefanterna till sina naturliga livsmiljöer, efter ett kanske långt liv i en cirkusmanege eller i en inhägnad på en djurpark. För de elefanterna vill det nyöppnade reservatet i Frankrike vara ett djurvänligt alternativ, där de kan bli omhändertagna på sina egna villkor och få utlopp för sina naturliga beteenden, i så stor utsträckning som möjligt.

Först på plats i det nya reservatet var Gandhi, en asiatisk elefanthona som föddes i frihet 1969. Redan som liten fångades hon in, troligen I Thailand, och har sedan dess levt ett långt liv i olika djurparker. Hon kom den 14 oktober förra året och den 24 augusti i år fick hon sällskap av elefanthonan Delhi, som också tidigare levt i djurparker.

Delhi har tillbringat 36 år av sitt liv på Zoo i Tjeckien, sedan hon kom dit från Vietnam när hon bara var tre år gammal. De senaste fyra åren har hon inte haft några andra elefanter att umgås med, efter att djurparkens andra elefanthona dog. Elefanter är sociala flockdjur och därför får hon nu flytta till Elephant Haven för att bo där tillsammans med Gandhi som sällskap.

Delhi ankommer till reservatet

Början på en fin vänskap

I Elephant Haven är tanken att elefanterna ska få leva ett så naturligt liv som möjligt på ett 28 hektar stort område, med träd, buskar, gräs, porlande bäckar och en sjö att bada i. Besökare får inte ha någon direktkontakt med elefanterna. Det är bara tillåtet att titta på elefanterna på ett respektfullt avstånd, för att de inte ska bli störda i sin skyddade inhägnad.

Efter att ha tvekat lite när hon kom fram till reservatet efter en 30 timmar lång lastbilstransport, tog Delhi sig försiktigt ut ur transportcontainern. Inne i sitt nya hem i elefanthuset var hon mindre försiktig och åt med god aptit av de läckerheter som väntade på henne där.

När Delhi fått sova ut efter den långa resan, fick hon redan dagen efter träffa Gandhi för första gången. För att elefanterna skulle kunna lära känna varandra i lugn och ro hade de ett staket emellan sig.

Det blev ett mycket lyckat första möte. De två elefanterna började snabbt kommunicera med varandra – både med ljud och genom att försiktigt röra vid varandras snablar. Tony Verhulst och Sofie Goetghebeur gladde sig åt att elefanterna direkt trivdes så bra tillsammans.

Här kan du se en film om Delhis transport till Elephant Haven och mötet med Gandhi. 

Tack för att du som månadsgivare bidrar till arbetet för livsavgörande arbete för djuren. World Animal Protections arbete hade inte varit möjligt utan våra supportrar. Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare värld.

Det blev ett mycket lyckat första möte. De två elefanterna började snabbt kommunicera med varandra – både med ljud och genom att försiktigt röra vid varandras snablar.