Hjälp är på väg till lidande djur efter ödeläggande jordskred i Sierra Leone

Pressmeddelande: Hjälp är på väg till lidande djur efter ödeläggande jordskred i Sierra Leone

Nyheter

Tusentals hundar är allvarligt drabbade i Sierra Leones huvudstad Freetown efter förödande översvämningar som ödelagt staden. Över 1 000 personer kan ha dött och tusentals familjer har blivit hemlösa.

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection har ett nära samarbete med landets smittskyddsmyndighet för att underlätta för djuren. Teamet organiserar och övervakar mobila veterinärteam och delar ut nödhjälpspaket.

- Vi är djupt tagna över situationen i Sierra Leone och känner för alla dem som drabbats. På plats kommer vi att behandla djur som skadats och förhindra smittspridning av smittsamma sjukdomar som rabies. Det kommer att förbättra för många djur och vara enormt viktigt för återuppbyggandet av samhället, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.

Många av hundarna som behandlas i Freetown är djupt traumatiserade, några är i chocktillstånd och har smärtsamma benbrott. Hittills har fokus legat på humanitära insatser. Nu finns även veterinärerna i katastrofområdet för att ge mat och veterinärvård åt djuren, samt förhindra smittspridning av exempelvis rabies, som är vanlig i Sierra Leone.

Det finns bara fyra yrkesverksamma veterinärer i hela landet och tillgången på veterinärutrustning är begränsad. Det innebär att djuren i Sierra Leone är extra sårbara -  tusentals hundar får kämpa för sin överlevnad på Freetowns gator efter tio års inbördeskrig och Ebolakrisen.

Tennyson Williams, som är chef för World Animal Protections afrikanska kontor, säger:

- Redan innan denna katastrof var hundproblemet nära bristningsgränsen. De fruktansvärda jordskreden under de senaste veckorna har förändrat situationen från dålig till värre. Dessa hundar är i akut behov av hjälp; de är skadade, svälter och riskerar att smittas av sjukdomar. Vi är också väldigt bekymrade över att rabies kan börja spridas okontrollerat. Myndigheterna gör allt de kan för att vaccinera så många hundar som möjligt.

Veterinärteamet i Freetown kommer att:

  • Hjälpa djuren som skadats av jordskred och ge dem hjälp att överleva
  • Distribuera nödhjälpspaket med bland annat förband, läkemedel och vacciner
  • Bedöma behoven på kort och lång sikt i samarbete med regeringen.

Läs mer om World Animal Protections arbete för djur i katastrofer >>

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden

Många av hundarna som behandlas i Freetown är djupt traumatiserade, några är i chocktillstånd och har smärtsamma benbrott.