Pigs in a group pen

World Animal Protections högsta chef: Därför är minskat köttätande bättre

Nyheter

Är du ännu inte helt övertygad om att bli vegetarian? Att äta mindre kött är fortfarande bättre för lantbruksdjuren, planeten och din hälsa

Att äta kött på ett mer medvetet sätt kan göra stor skillnad för dig och för miljarder djur inom industriell uppfödning. 

Steve McIvor, global chef för World Animal Protection, införde nyligen en policy för mindre köttätande. I en bloggtext förklarar han varför:

"Som högsta chef för World Animal Protection frågar människor ofta mig vad de kan göra för att hjälpa till att skydda djur. Faktiskt fick jag precis den frågan av några goda vänner som kom på middag i helgen. Jag svarade att de kunde ta bort kött som producerats med djurplågeri från sin kosthållning. ”Omöjligt!” svarade de….

Nästan varenda person vid bordet berättade att de vid någon tidpunkt i livet försökt bli vegan eller vegetarian. Men efter en vecka hade de flesta inte kunnat motstå en baconsmörgås eller söndagssteken. Då förklarade jag att jag hade sagt ”"kött som producerats på ett sätt som innebär djurplågeri”, inte ”ta bort allt kött” och en het debatt tog upp resten av kvällen.

Min erfarenhet är att massor av människor som vill bli vegetarianer eller veganer börjar äta kött igen. Trots att de chockas av bilder och filmer som visar vad miljarder lantbruksdjur tvingas utstå känner de att de inte har viljestyrkan eller kraften att ens försöka minska sin köttkonsumtion.

 

1020456_0

Ät mindre och bättre kött

Men att äta djurvänligare behöver inte handla om allt eller inget. Om fler människor började äta lite mindre kött, och välja kött från djur som haft det bättre, skulle de kunna hjälpa miljarder av de djur som föds upp industriellt varje år.

Av de 70 miljarder djur som föds upp varje år är 50 miljarder av dem industriellt uppfödda. Dessa djur behandlas ofta som delar i ett maskineri, inte som levande, kännande djur. De tvingas uthärda korta, eländiga liv och trängs ofta ihop i små burar, bås eller inhägnader där de inte kan bete sig naturligt.

Många djur avlas dessutom för att växa fort och följden kan bli förlamningar, försvagade eller brutna ben, infektioner och organsvikt. Människor behöver verkligen tänka på detta när de går in i affären eller restaurangen. Genom att undvika billigt producerat kött kan konsumenter stödja lantbrukare som gör det rätta.

Framsteg görs dock i många länder. En av världens största grisköttsproducenter, Thailands Charoen Pokhand Foods, har förbundit sig att släppa ut dräktiga suggor ur burarna. Företaget kommer att se till att det gäller samtliga suggor allra senast 2025 i Thailand. Alla grisgårdar som byggs i år kommer att införa grupphållning. Dessa förbättringar kan – och borde – följas av andra gårdar runt om i världen. Men det finns mycket kvar att göra, grisar behöver också strö och möjlighet att leka, röra på sig, böka, umgås med varandra och bete sig enligt sina instinkter.

 

1020692

Bättre för dig, och för planeten

Det är tydligt att genom att minska vår köttkonsumtion blir det mindre tryck på bönderna, som har industrialiserat sina system för att möta den allt mer stigande efterfrågan på kött. Det är inte bara djur som skulle tjäna på detta - det skulle mina middagsgäster också. Enligt den ansedda medicinska tidskriften BMJ (British Medical Journal) innebär mindre intag av rött kött att du minskar risken för att drabbas av cancer, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, infektioner, och sjukdomar i levern och njurarna.

Det finns också stora miljömässiga vinster. Lantbruksdjur bidrar med närmare 15 % av all växthusgas, - mer än bilar, flygplan och andra transportmedel sammantaget. Miljoner kor som föds upp för att ätas släpper ut enorma mängder metan, som är en otroligt mycket farligare gas för växthuseffekten än koldioxid.

"Rent kött"

Det kommer kanske inte att dröja länge innan vi kan äta kött som inte påverkar djurvälfärden, vår hälsa eller miljön. Forskningen och företag arbetar hårt för att lyckas skapa ”rent kött” som växer ur odlade stamceller. Man tror att detta kött kommer att finnas i affärerna inom några år. Studier visar att ”odlat” kött i laboratorier avsevärt skulle minska behovet av mark och vatten. Det har också visat sig att växthuseffekten skulle minska dramatiskt, andelen mättat fett kan minska och köttet skulle vara helt fritt från antibiotika och tillväxthormoner.

Det är inte bara ”rent kött” som har förmågan att hantera krisen i lantbruket – antalet växtbaserade alternativ exploderar. Många delar av världen har tillgång till ett enormt utbud grönsaker, som är ganska billiga och finns i rikliga mängder.

Så även om du tycker att det är uteslutet att bli vegetarian eller vegan, finns det fortfarande positiva saker du kan göra. World Animal Protection är inte en ”veganorganisation”, men vi förstår effekten det kan ha att äta mindre och bättre kött – såväl för djuren som människors hälsa och miljön. Så lova dig själv att minska griskött och annat kött som producerats med djurplågeri. Det har jag gjort.

Läs mer om vårt arbete för att skydda världens lantbruksdjur

Läs mer..