Djur i livsmedelsindustrin

Ingen frisk luft. Inget dagsljus. Inte tillräcklig plats att röra sig på. Det är vardagen för de 70 miljarder djur som föds upp varje år för att bli mat.

Det sätt djuren behandlas på är världens största djurvälfärdsproblem – och det är ett problem som växer. Idag lever två tredjedelar av de djur som föds upp för att bli mat under bristfälliga förhållanden, utan möjlighet att röra på sig eller följa sina instinkter. 

Grisar

Uppfödningen av grisar tillhör de mest intensiva inom den industrialiserade djuruppfödningen.

På många håll i världen – även i EU – hålls suggor i burar, så kallad fixering. Det är smala metallinhägnader där suggan hålls instängd, har svårt att röra sig och inte kan sköta om och umgås med sina kultingar.

Kultingarna tas från suggan efter bara några veckor och stympas grymt. Deras tänder klipps ner, deras svansar klipps av, hanar kastreras utan bedövning.

Detta är vardagen för merparten av världens grisar som föds upp för att bli mat.

Grisar i världen