Millioner af dyr fik et bedre liv i 2015

Miljoner djur fick ett bättre liv under 2015

Nyheter

Från stora katastrofinsatser till vaccinationer av tusentals hundar – 2015 var ännu ett år då vi skyddade och hjälpte djur i nöd över hela världen. Här kan du läsa om en del av det vi uppnådde för djuren under året.

Det är tack vare alla djurvänner som troget stöttar oss som gör att vi kan hjälpa så många djur. I filmen här nedan kan du se hundar, getter, kor, grisar, sälar och björnar som fick ett bättre liv under 2015.

Nej till misshandel av elefanter: Ingen semester på elefanternas bekostnad

Under 2015 fortsatte vi vår kampanj för att stoppa skadlig underhållning med vilda djur. Elefanter som används till elefantridning eller i elefantshower tränas med brutala metoder från det att de är små. Efter samtal med oss har fler än 80 researrangörer världen över lovat att sluta erbjuda underhållning med elefanter.

Vi skyddar hundarna

När vi vaccinerar hundar mot rabies skyddar vi dem samtidigt mot att bli brutalt massavlivade av rädsla för smitta. Under 2015 vaccinerade vi över 300 000 hundar i fem länder.

Tusentals hemlösa hundar i Europa lever varje dag i fara för att bli avlivade på ett plågsamt sätt. I Rumänien där många hundar lider arbetar vi för att få ner antalet gatuhundar. Därför har vi under 2015 satt hemlösa hundar på schemat i rumänska skolor för att förbättra unga människors attityder mot hundarna.

Ett bättre liv för björnarna

Under 2015 räddade vi 10 björnar från björnhets i Pakistan, där fastbundna björnar attackeras av kamptränade hundar. Efter att ha räddat björnarna fick de flytta till det natursköna Balkasar-reservatet. I början av året fick vi en stor seger när provinsen Sindh i Pakistan stiftade en lag som gör det olagligt att använda björnar till underhållning.

I Rumänien räddade vi under året fem björnar och har gett dem ett gott björnliv i Zarnesti-reservatet där de kan leta efter bär, klättra i träd eller leka i poolerna. Tre av dem blev räddade från eländiga förhållanden i ett nedslitet zoo och den fjärde björnen, som är en björnunge, hittades ensam och övergiven i en stad.

I början av året satte vi press på ägaren till en restaurang i Ryssland som i 20 år hade björnar i en liten bur utanför restaurangen och matade dem med alkohol och matrester. Över 130 000 djurvänner stöttade oss med sina underskrifter och det fick myndigheterna att konfiskera björnarna och flytta dem till ett djurhem i Moskva.

I Asien lever omkring 20 000 björnar på fabriker där de blir tömda på sin galla under värsta tänkbara förhållanden. Under 2015 övertygade vi hälsoministeriet i Vietnam att förbjuda björngalla i kosmetikaprodukter. I Sydkorea övertygade vi alla ägare till björnfabriker – med undantag för en -  att frivilligt fasa ut gallaproduktionen. I Kina ingick vi ett historiskt samarbete med statens utvecklingscenter (DRC) för att hitta de åtgärder som är mest effektiva för att stoppa gallaindustrin.

eyo-bjoern

Hjälp till djur i katastrofer

Under 2015 satte vi in akut katastrofhjälp till 700 000 djur och genom förebyggande katastrofarbete hjälpte vi ytterligare 600 000 djur. Allt som allt ryckte vi ut till 11 naturkatastrofer i nio länder för att komma till djurens undsättning, bland annat i ö-staten Vanuatu och i Nepal.

eoy-hund

Slut med burägg och fixerade suggor

Vårt samarbete med Nestlé har under året fått företaget att sluta använda burägg i alla deras produkter i USA. Det kommer att förbättra livet för miljontals hönor. Genom året har vi dessutom hjälpt Nestlé att införa djurvälfärdsstandarder hos företagets leverantörer för att stoppa fixerade suggor, trånga kalvbås och kastrering av kor utan bedövning. 

Under 2015 ingick vi ett samarbete i Kina med två stora grisuppfödare som varje år föder upp omkring 300 000 grisar. Båda företagen vill under 2016 starta pilotprojekt med bättre förhållanden för suggor, så att de får mer utrymme och inte hålls i små bås.

Under året fortsatte vi också vårt samarbete med BRF – ett av världens största livsmedelsföretag - för att skapa bättre förhållanden för hundratusentals grisar och 1,6 miljarder slaktkycklingar.

Svenska djurvänner vill rädda Spaniens tjurar

I november 2015 samlade vi in namn för att protestera mot festivalen Toro de Jubilo i den spanska staden Medinaceli, där man sätter eld på en levande tjur. Omkring 37 000 svenskar skrev under, vilket är det största stödet vi någonsin fått under en så kort tid. Dessvärre lyckades vi inte stoppa festivalen 2015 men att så många djurvänner ville stoppa den brutala misshandeln av tjurarna visar att vi har stöd för att kämpa vidare. Vi kommer därför att fortsätta arbetet under 2016 för att få stopp på utnyttjandet och plågandet av tjurar i Spanien.

eyo-tyr

Fortsätt hjälpa oss att skydda djuren under 2016 >>

Läs mer..