caracal

Sex vildkatter i yttersta nöd är räddade

Nyheter

Räddningen visar riskerna i handel med exotiska husdjur

Fjärde juli i år, när miljontals amerikaner firade landets nationaldag, satt vårt amerikanska kontor i ett möte med djurhemspersonal och myndigheter för att förbereda ett tillslag. En tidig morgon skulle fyra servaler och två ökenlo räddas.

Servalerna, som är mellan 2 och 6 månader gamla, hör hemma i Afrika men hölls i fångenskap av en person som ville sälja dem vidare som husdjur. Även en treårig Savannahkatt, en blandning mellan tamkatt och vildkatt, räddades.

Den femte juli räddades katterna och fick veterinärvård och transporterades tryggt till två olika reservat som nu är deras hem.

img_0200_edit_kelly_with_agu_600x922

USA-kontorets programansvariga Kelly Jonathan förbereder Enzo för livsavgörande veterinärvård

Katternas hälsa

Samtliga katter var undernärda och en av de minsta servalkatterna behövde dropp för att överleva.

Alesia Soltanpanah, som är chef på vårt USA-kontor, berättar: "Vi är så glada att vi kunde rädda dessa djur och uppmärksamma lidandet bakom exotiska husdjur och hur de felbehandlas. Katterna led av allvarlig undernäring och var nära döden genom okunskap hos personen som hade dem. Syftet var att tjäna pengar på dem vid en försäljning."

"Dessa unga vildkatter är jägare som kan hoppa fem meter upp i luften. Att flytta dem från deras naturliga miljö och utsätta dem för ett liv som husdjur är grymt och farligt. Deras storlek och naturliga instinkter skapar en riskfylld situation för de som möter dem, särskilt mindre djur och barn."

Savannahkatten hade fått klorna utryckta, något som är ganska vanligt men kan orsaka kroniskt lidande.

img_0216_serval_female_-_nala_600x800

Tiffany, en ung serval, var en av sju vildkatter som räddades från ett hem i delstaten New York, där det är förbjudet att äga sådana katter

I det vilda

Servaler hör hemma i Afrika. Deras superhörsel hjälper dem att hitta små däggdjur som rör sig i gräset. Ökenlon är en medelstor vildkatt som finns i Afrika, Mellanöstern, mellersta Asien och Indien och kan väga upp till 18 kilo.

Bägge arter är kända för att kunna hoppa högt upp i luften för att fånga fåglar och är mycket duktiga jägare, De lever ensamma och är aktiva nattetid.

Ingen av dessa häpnadsväckande vildkatter, eller för den delen något vilt djur alls, skulle ses som husdjur. 

Problemen med exotiska husdjur

Varje år föds miljontals djur upp eller tjuvjagas och säljs in i handeln med exotiska husdjur. Vare sig handeln är legal eller illegal lider dessa djur fruktansvärt. Ett liv i fångenskap begränsar djurets naturliga beteende och sätter den fysiska och psykiska välfärden i fara. Djuren får ofta fel miljö, mat, utrymme och temperatur.Vilda djur hör hemma i det vilda.

Läs mer om vårt arbete för att skydda vilda djur 

Vi är så glada att vi kunde rädda dessa djur och uppmärksamma lidandet bakom exotiska husdjur och hur de felbehandlas.

Läs mer..