Dags för en djurvänligare jul  för djur, miljö och människor

Dags för en djurvänligare jul för djur, miljö och människor?

Nyheter

Är det kanske dags att i år ifrågasätta gamla jultraditioner? Att ersätta åtminstone några av de djurbaserade rätterna på julbordet med djurvänliga alternativ? För djurens, miljöns och vår egen skull.

Livsmedelsindustrins djurfabriker, djurtransporter och skogsskövling för köttproduktion, försvårar möjligheterna att skapa en hållbar framtid för planeten.

Ju fler vi är som väljer växtbaserade julrätter, desto mer kan vi bidra till förbättringar för miljön, vår egen hälsa och djurens välfärd.

I augusti 2021 kom FN:s klimatpanel, IPCC, med en larmrapport om klimatförändringarna. Slutsatsen är att det nu krävs snabba och drastiska åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser, så att vi kan avvärja en klimatkatastrof. Om vi ska lyckas med det, måste vi minska de enorma utsläppen av växthusgaser från den animaliska livsmedelsindustrin. Dagens djurfabriker är ett av de största hoten mot en hållbar framtid.

Djurindustrin skapar också uppenbara risker för sjukdomar hos människor, genom antibiotikaresistens och pandemier. Stora hälsofaror som vi skapat genom att inkräkta på de vilda djurens naturliga livsområden och att hålla djur i livsmedelsindustrins storskaliga djurfabriker.

Hundratusentals grisar

Jul betyder att många djur blir maträtter – inte minst de hundratusentals grisar som varje år slaktas i Sverige för att bli julskinkor. Under sina korta liv får svenska grisar oftast aldrig vistas utomhus. De föds upp i stressiga miljöer och samlas sedan ihop i lastbilar när de är omkring ett halvår för att transporteras till avlivning.

Redan när många små griskultingar föds är deras öde beseglat som huvudnummer på julbordet. Existensen på jorden är reducerad till en kort transportsträcka av gödning mot slakt och försäljning under julkommersen. I julruschens djurfabriker bedövas de, skärs upp och tappas på blod på löpande band, för att butikshyllorna inte ska gapa tomma i den hektiska julhandeln.

Hur skulle det vara om vi på allvar tog in grisens livsvillkor från födelse till slakthus och inte bara såg en läcker, traditionsenlig julskinka framför oss? Skulle det förändra något?

Mother Pigs 2021 30

I stället för Pandoras ask

Skulle inte julen kunna bli ännu mer av en tid för givmild empati och trevlig gemenskap, om vi drar ner litet på det enorma frosseriet av sådant som skinka, prinskorvar, köttbullar, senapssill, Janssons frestelse och lutfisk?

Varför inte pröva på en lite djurvänligare jul, med tallrikar som fylls mer med växtbaserade rätter från det traditionellt så köttdignande julbordet? Att ge en kärleksfullare julklapp till hela planeten, än en Pandoras ask fylld med lidande djur, sjukdomar och klimatförändringar från livsmedelsindustrins djurfabriker?

Det känns med andra ord som att det finns flera goda anledningar att pröva på en mindre traditionsenlig jul i år. Med fler växtbaserade rätter för mer julefrid – för djur, miljö och människor.

God djurvänlig jul!

Om du vill ha inspiration till ett djurvänligare julbord hittar du bland annat recept här: 

 

 

Ju fler vi är som väljer växtbaserade julrätter, desto mer kan vi bidra till förbättringar för miljön, vår egen hälsa och djurens välfärd.

Läs mer..