Grades do recinto onde Mundi, uma elefanta resgatada, viverá. Ela está atrás das grades - em uma área verde e vasta -, que consta uma placa que diz "Bem-vinda ao seu novo lar, Mundi".

Med vår hjälp kan elefanten Mundi leva ett djurvänligt liv efter 35 år

Nyheter

Under 35 år var elefanten Mundi instängd under svåra förhållanden i en djurpark i Puerto Rico. Tack vare våra gåvogivare har hon nu fått ett nytt, djurvänligt liv i Georgia i USA.

Mundi, elefanta resgata, no santuário

Vi har sett till att den 41-åriga afrikanska elefanthonan Mundi har kunnat flytta från en utdömd djurpark i Puerto Rico till det djurvänliga reservatet Elephant Refuge North America (ERNA), i Attapulgus i USA. Flytten blev möjlig genom ett samarbete mellan World Animal Protection och Elephant Aid International, som sköter reservatet.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det känns fantastiskt att vi kan hjälpa Mundi att leva ett värdigt liv och träffa andra elefanter, efter så många år av lidande. Samtidigt är hennes öde en tragisk påminnelse om att det fortfarande är tillåtet att ha vilda djur i fångenskap för att tjäna pengar på deras bekostnad. Vi arbetar för att vilda djur i första hand

ska få vara i sina naturliga livsmiljöer. Men vilda djur som precis som Mundi har levt länge i fångenskap kan ha svårt att klara sig själva i naturen. Då kan ett djurvänligt reservat som ERNA vara ett bra alternativ”.

Såld till fångenskap som tvååring

Mundi föddes i frihet i Zimbabwe 1982. Men när hon bara var två år gammal förändrades hennes liv på ett mycket tragiskt sätt. Hon och 62 andra elefantungar blev föräldralösa, efter att Zimbabwes regering finansierat massavlivningar av elefanter för att de ansågs förstöra för mycket natur.

Den amerikanska miljonären Arthur Jones köpte då alla ungarna och såg till att de transporterades till hans egendom Jumbolair i USA. Gruppen av ungar splittrades sedan och såldes vidare till djurparker, cirkusar och privatpersoner. Mundi tvingades uppträda på cirkus och hamnade sedan 1988 i djurparken Mayaguez Zoo i Puerto Rico.

När hon kom till Puerto Rico var hon blind på ena ögat och en av hennes betar var avbruten, efter att hon hade blivit attackerad av en annan elefant. I djurparken levde hon ensam utan sällskap av andra elefanter. På nätterna var hon fastkedjad och på dagarna fick hon roa besökare, genom att visa upp inlärda konster och låta dem ta selfies med henne.

Äntligen ett liv utan kedjor och tvång

Det var inte bara Mundi som behandlades illa i djurparken. Levnadsförhållandena var så fruktansvärda att myndigheterna förbjöd ägarna att ha djur där. Redan 2018 förlorade djurparken sitt tillstånd att visa upp djur, eftersom USA:s jordbruksdepartement ansåg att djurvälfärden var för dålig. (Puerto Rico är en del av USA som ett självstyrande territorium.) Tyvärr blev hon ändå kvar i djurparken under flera år till för att underhålla besökare, trots att uppvisningarna då alltså var olagliga.

Men i februari i år påbörjades till slut nedstängningen av djurparken, sedan Justitiedepartementet beslutat att djuren skulle omplaceras till djurvänliga platser. Det var det beslutet som öppnade dörren för oss och ERNA att äntligen hjälpa Mundi bort från det tuffa livet djurparken.

Lindsay Oliver e Roberto Vieto, da Proteção Animal Mundial, acompanhando o resgate da Mundi. Ambos estão de costas, olhando para o avião que está ao fundo.

Mundi flögs från Puerto Rico till USA och nu anpassar hon sig till den nya miljön i ERNA. Här öppnar sig helt nya möjligheter för henne att leva ett värdigt elefantliv, med frodiga betesmarker, skogar, kullar och en sjö. Och för första gången på 35 år kan hon umgås med andra elefanter om hon vill. Bo och Tarra heter de andra två elefanterna som för närvarande finns i reservatet. Personalen ser till att varje elefant får individuellt anpassad omsorg, utifrån sitt hälsotillstånd och sina tidigare upplevelser. 

Var med och stoppa djurens lidande!

Tillsammans kan vi skapa en djurvänligare värld för djur som Mundi. World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Våra insatser för djuren hade inte varit möjliga utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.
 

 

Levnadsförhållandena i djurparken var så fruktansvärda att myndigheterna förbjöd ägarna att ha djur där.

Läs mer..