Nogle af de bjørne, der allerede nyder livet i det grønne reservat

Fantastisk nyhet från Pakistan: Fem björnar räddade!

Nyheter

2015 kunde inte ha börjat bättre för vårt arbete med att stoppa björnhets i Pakistan. Fem björnar har räddats från brutal björnhets och kan nu se fram emot ett tryggt och gott liv i Balkasar-reservatet.

Två björnhonor - Nahla, 5 år och fyraåriga Sukhi - har båda överlämnats till reservatet efter att vår pakistanska samarbetsorganisation Bioresource Research Centre (BRC) har diskuterat detta med deras ägare under en längre tid. Som gentjänst för att överlämna björnarna har ägarna fått var sin liten butik, så att de kan få en inkomst utan att  björnar ska behöva lida.

Nahla

Nahla användes både som dansbjörn och i björnhets, där hon kedjades fast och tvingades försvara sig mot kamptränade hundar. Hennes ägare lade nästan inga pengar på mat till henne – hon fick bara så att det räckte för att överleva.

När Nahla kom till Balkasarreservatet var hon extremt stressad, vägde alldeles för lite och led av blodbrist. Men nu är hon pigg och rask och ökar snabbt i vikt. I karantänområdet bor hon tillsammans med Sukhi, som hon har blivit god vän med. 

Sukhi

Sukhi har använts i björnhets sedan hon var liten. Hon har aldrig känt till något annat än rädsla, smärta, lidande och svält. Men nu är det lyckligtvis över. Sukhi kan se fram emot att tillbringa resten av sitt liv i trygghet och säkerhet. 

Det stod illa till med Sukhi när hon kom till reservatet. Till att börja med kunde veterinärerna inte göra annat än ta bort hennes nosring och ge henne vitaminer. Hon var så svag att de var tvungna att vänta tills hon fick mer kraft innan de kunde göra en ordentlig undersökning . När hon blev bättre lärde hon känna Nahla. De båda blev snabbt goda vänner.

Tre björnar konfiskerade i razzia

Det går inte alltid så fredligt till som när Nahlas och Sukhis ägare överlämnade dem. I början av januari blev tre björnhannar konfiskerade i en polisrazzia nära gränsen mellan Pakistan och Indien. Vår partnerorganisation BRC hade genom sina nätverk fått nys om att ett stort antal människor planerade att delta i björnhets. 

BRC kontaktade polisen, som stormade arrangemanget och lyckades stoppa det innan björnarna sattes in i kampringen. Polisen konfiskerade björnarna och arresterade tre av arrangörerna och björnägarna. Björnarna får nu komma till Balkasarreservatets karantänområde. Här kan de i lugn och ro vänja sig vid sin nya miljö innan de släpps ut i det stora karantänområdet. 

De anställda har inte döpt björnarna ännu men har sett att varje björn har sin egen personlighet. Den största björnen är 10 år gammal och har ett hårt temperament. De två andra björnarna på 8 och 6 år är lite mindre. De är båda mycket vänliga och sällskapliga. Tioåringen är tyvärr blind men han äter mycket och verkar pigg och frisk. Alla tre björnarna har tunnbröd och äpplen som favoritmat.

Ett viktigt steg mot målet

Vi har nu kommit ett steg närmare vårt mål: Att helt sätta stopp för den brutala traditionen med björnhets i Pakistan. Vi fortsätter kampen tills den sista björnen är räddad och nya björnar inte längre tas från naturen för att misshandlas och utnyttjas av människor.

Läs mer om vårt arbete för björnar >>

Vi fortsätter kampen tills den sista björnen är räddad och nya björnar inte längre tas från naturen för att misshandlas och utnyttjas av människor.

Läs mer..