Lejonungar i fångenskap

Volontärer luras att ta hand om lejonungar

Nyheter

Lejonungar som föds upp i Sydafrika står inför en hel livstid av ofattbar grymhet. Varje ögonblick i deras liv, från vagga till grav, utnyttjas för ekonomisk vinst, som turistunderhållning och alternativmedicin.

Runt om i världen tjänar turistattraktioner, reseföretag och volontärleverantörer enorma summor pengar på lejon i fångenskap. Vilseledande marknadsföring gör att många missar djurplågeriet som ligger bakom. 

Tom Svensson, fotograf med lång erfarenhet av artbevarande säger:

Jag möter så många unga tjejer som säger att de har volontärat med lejon. De är så stolta över att de bidragit till en bättre värld på riktigt. De visar upp bilder på när de klappar lejonungar och jag tänker “nej…”.  Det är så fruktansvärt, unga människor som verkligen vill göra nytta men som gör det motsatta. 

Det handlar alltså om “helt vanliga” volontärprogram som går att hitta för den som söker. Resorna marknadsför sig genom bilder på volontärer som matar lejonungar med nappflaska och går sida vid sida av lejon.

Med texter som “Deras mamma övergav dem. Nu behöver vi din hjälp för att återanpassa lejonkullen i det vilda”. Volontärerna är det första steget i en lång kedja. Det första steget för ett utnyttjat lejonliv.

Sanningen är att det inte finns några sådana program. Det finns inget som att “återanpassa” tama lejon i det vilda. Lejonungarna föds där och tas från sin mamma. Det är där volontärerna kommer in. För att mata ungarna med nappflaska. 

Varför är det ett problem?

För att när ungarna är tillräckligt stora säljs de till turistattraktioner för att klappas, ta bilder med, eller mata. När de blir könsmogna blir de för farliga att ha kvar och säljs vidare till ”canned hunting”. Där väljs de ut av en jägare. Djuret släpps ut i en liten inhägnad. Men eftersom lejonet är tamt ser det inte människan som ett hot. Det springer inte iväg. Jägaren sparar det han vill av djuret och säljer vidare exempelvis skelettet till Asien.

Vad ska en göra för att undvika att bidra till det här?

Det du kan kolla extra efter är bilder på människor som interagerar med djur. ALL interaktion med vilda djur är fel. Om du ser det så vet du att de inte är seriösa. Det är inte bara en vinstdrivande industri, utan direkt farligt. Tama rovdjur är alltid farliga rovdjur. Precis som en kattunge så vet inte ett ungt lejon sin egen styrka. Tyvärr leder det ibland till att människor faller offer, för att de lekt med ett tamt lejon.

Tom berättar vidare:

Det finns så stora mängder av tama lejon med meningslösa liv. En anledning till det är att volontärer finansierar verksamheter. Och för att människor fortsätter besöka djurparker och turistattraktioner där lejon används i underhållningssyfte. Och för att troféjägare och tron på alternativmedicin fortfarande finns.

Tom avslutar:

Det är en farlig industri också, inte bara vinstdrivande. Farlig för lejonen och farlig för människorna nära dem. Tänk om vi skulle kunna använda all den energin för att göra något positivt istället?
 

Ge en gåva

Det är en farlig industri också, inte bara vinstdrivande. Farlig för lejonen och farlig för människorna nära dem. Tänk om vi skulle kunna använda all den energin för att göra något positivt istället?

Läs mer..