Vaccinationer kan rädda Kenyas hundar
Nyheter
Kenyas hundar hotas av brutala avlivningar för att människor fruktar att de ska sprida rabies. Genom att vaccinera hundarna vill vi skydda dem från att bli dödade – och samtidigt stoppa spridningen av den dödliga sjukdomen.
Rabies har varit ett växande problem i Kenya sedan 2002. Den dödliga sjukdomen sprider sig från hundar till människor. Det saknas kunskap bland landets befolkning om sjukdomens symptom och hur man behandlar den – och sjukvården är dåligt rustad för att hjälpa till.
Därför uppstår det lätt panik när det är stora rabiesutbrott. Myndigheterna använder ofta massavlivningar av hundar i ett försök att få stopp på sjukdomen. Det sker genom plågsamma metoder, exempelvis giftinjektioner som tar 10 minuter innan hunden dör.
Ibland får lokalbefolkningen sådan panik när deras familjemedlemmar och vänner dör av rabies att de i ren desperation själva slår ihjäl hundarna – oavsett om de är smittade av rabies eller inte. Det sker på brutala sätt genom att stena hundarna, klubba ihjäl dem eller dränka dem.
Eric måste döda sin egen hund
Eric Kisini är 17 år och en av dem som av ren rädsla har varit tvungen att avliva sina hundar. Han är mycket förtjust i hundar och har haft dem sedan de var valpar. Hundarna vaktar familjens djur under dagen och återvänder sedan hem på kvällen för att vakta familjen när de sover.
Förra året attackerade en galen hund Erics hund och bet den. Eric fruktade att hunden skulle få rabies och bita andra hundar och familjen. Han såg ingen annan utväg än att döda hunden – men det var med tungt hjärta.
Eric vill gärna skydda sina sex andra hundar – Tiger, Simba, Chui, Puppy, Tuska och Kalinga – mot rabies så att han aldrig mer behöver känna sig tvingad att döda en älskad hund.
Vi vill vaccinera Kenyas hundar mot rabies
Avlivningar stoppar inte spridningen av rabies, så det är helt meningslöst att slå ihjäl hundarna. Det mest effektiva sättet att stoppa rabies på är att vaccinera hundarna. Om bara sju av tio hundar i ett område vaccineras finns det tillräckligt med hundar som är immuna och sjukdomen kan dö ut helt.
Vi har med stor framgång vaccinerat tusentals hundar i många delar av världen, till exempel i Bangladesh och Zanzibar. Här är det idag betydligt färre fall av rabies bland människor och hundarna riskerar inte längre att bli brutalt massavlivade.
Vi vill också rädda hundarna i Kenya från att bli brutalt avlivade. Bland annat har vi använt vår framgång i Zanzibar för att övertyga Kenyas regering om att låta oss starta ett vaccinationsprojekt i landet. Det gör att hundägare som Eric får sina hundar vaccinerade och inte längre behöver frukta över att bli smittade av rabies. Tusentals hundar kommer skyddas mot att bli avlivade.
Läs mer om vårt arbete för att skydda hundar >>
Det mest effektiva sättet att stoppa rabies på är att vaccinera hundarna. Om bara sju av tio hundar i ett område vaccineras finns det tillräckligt med hundar som är immuna och sjukdomen kan dö ut helt.